Enligt bedömarna kommer ”Criminal ” att surra ordentligt i öronen under sommaren. Fredag 10 juni är det releasefest på Celezte i Stockholm.

UNT pratar med de båda akterna var och en för sig så det är inte därför de behöver berömma varandra. Men lovorden haglar under de olika samtalen.

– Jag kände inte Mash Up International men hade hört deras låtar och beundrat dem på avstånd. Så när de hörde av sig och berättade att de gillade det jag gjorde och frågade om vi skulle jobba ihop så sa jag självklart ja, säger Iman.

Artikelbild

| Stjärnskott. Iman vann Årets rookie som åtskrivare på Dennis Pop Awards.

- Vi var imponerande av vad vi hade hört med henne. Och samarbetet fungerade bra från start, säger Ulf "Uffie Ice" Risberg.

– Vi väljer alltid våra sångare med omsorg och när det var dags att fundera på någon för den här låten var Iman given för oss. Vi hade hört hennes första singel ”Sugar Deluxe”, berättar Robert "Robert Dinero" Petersén.

Iman har ett delat ursprung från Gambia genom pappa Demba Conta (artist också han) och hon har också sitt namn från sin farmor. Iman är inget taget artistnamn utan hennes eget.

¬ Den enda jag kände till som hette likadant var David Bowies fru. Och jag får finna mig i att sammanblandas med Silvana Imam, även om det inte är samma namn, säger hon.

Tjugotvååriga Iman kommer alltså från en musikalisk familj och hennes mamma Zannah Hultén är också hennes manager. Hon fick sitt publika genombrott som medkompositör till Zara Larssons megahit ”Lush life”. Låten ”We are” som hon gjorde tillsammans Lilla Namo med har snurrat ordentligt under vintern också, liksom hennes egen ”Sugar Deluxe”.

Inspelningen av låten ”Criminal” startade roligt. Iman hade fått den sänd till sig och lärt sig melodi och text genom mödosamt arbete. Det visade sig dock att det bara var en markering på var sången skulle ligga i låten. Tanken var i stället att hon skulle göra sångmelodin och texten själv. det gjorde hon också på studs. Det hela var klart på rekordtid.

Musiken är i den stil man kommit att sammanknippa med Mash Up International, med mycket rytm och med influenser från bland annat Jamaicansk dancehall.

¬ Vår musik har nog blivit mer samlad genom åren. Vi har gått mot långsammare tempo nu, men rytmen och svänget sitter där som förr, säger Ulf.

Mash Up International startade för tio år sedan som ett utpräglat DJ-kollektiv och drev klubb på Orange i Uppsala. Från 2009 började de att göra egen musik.

– När vi började göra musik var vi rätt udda i vårt sound, men Sverige kommit ifatt oss. Nu hörs dancehallrytmer överallt och folk har börjat vänja sig, säger Ulf.

– Ja det är mer kosher nu, menar Mats. Förut fanns det inte så mycket vanlig pop med rytm, men det gör det nu, till och med på Rix FM med Rihanna och Justin Bieber. Idag vet folk hur de ska dansa till dancehall och kan köra hela nätterna, förut klarade de en kvart sen var man tvungen att byta genre, säger Mats "Money Mats" Norman.

Närmaste framtiden för trion är ett knippe låtar, flera klara och några som söker de rätta gästartisterna. De räknar med ett EP-släpp i höst. Ett antal spelningar i olika sammanhang under sommaren ingår också i planerna.

För Iman handlar det främst om att sätta än mer fart på den egna karriären. Hon satsar nu på det egna låtskrivandet och efter torsdagskvällens framgång i Dennis Pop Awards där hon vann ”Årets Rookie Låtskrivare/Producent” tillsammans med, Linnea Södahl och Emanuel Abrahamsson lär väl banan vara snitslad.