Konkurrenten bland landets lärdomssäten får säga vad det vill, men Uppsala är världens spexhuvudstad. Och det så kallade "Marsspexet" har något av en särställning. Årets båda huvudansvariga, de så kallade teaterföreståndarna, Ulrika Bodén och Jon Egerlid, håller förstås med.

– Spexet borde alla här gå på någon gång i livet, det hör liksom till, säger Jon Egerlid.

– Det är en bra familjegrej också, även barnen brukar gilla det komiska och musiken, fyller Ulrika Bodén på med.

Artikelbild

| Coola. På ytan helt lugna, men så litar Ulrika Bodén och Jon Egerlid på sin stab av hängivna spexarbetare.

Spexet "Ett himla liv" tar avstamp i ett i grunden allvarligt ämne, människans existentiella val i livet. Fast förstås med det komiska perspektivet och med mängder av sång och musik. Historien är ungefär så här: vart 2000:e år sker ett "dyrkoval" där mänskligheten väljer vilken som ska råda. Förra gången blev det Jesus och kristendomen. Nu lurar Den lede på att ta tillbaka ledningen. ...

– Vi tycker att man ska kunna skämta om allt, bara man gör det med respekt. Humor är ett väldigt bra sätt att hantera allvar, säger Jon Egerlid.

– Jag tänker att om jag tycker att det är roligt så kan andra också tycka det, konstigare än så är man ju inte, säger Ulrika Bodén.

Musiken består av kända låtar som sedan fått en helt annan text för att passa in.

Artikelbild

| Kugge. Catharina Kaijser spelar Maud, en oumbärlig roll i årets "Ett himla liv".

Det är inte jättelångt kvar till premiären när UNT hälsar på i den stökiga lokalen på Drottninggatan. Stockholms nations stora sal är full med febrilt sysselsatta studenter som repeterar, bygger kulisser eller annat som behövs när nu snart årets spex ska avtäckas.

– Det är ju så många som är med i en sådan här stor produktion. Bara på scenen står åtta personer, bandet har 13 medlemmar och kören nio. Lägg sedan till alla som jobbar bakom scenen, jag blir lite rörd när jag tänker på att så många satsar tid och energi på att "vårt" spex ska bli av, säger Ulrika Bodén.

Artikelbild

| Tävling. Vem ska avgå med segern i spexet "Ett himla liv"? Trion August Mether, Carl Christian Nasri och Catharina Kaijser tittar i den moderna kristallkulan.

– Inte minst måste vi nämna våra fantastiska producenter, Lovisa Lind och Linn Nordin, säger Jon Egerlid.

De båda teaterföreståndarna satte igång med förberedelserna redan i somras. Det ingår i deras befattning att skriva och färdigställa ett större spex. De berättar att de fann varann bra från början, deras respektive humor hade samma våglängd. Lite övning fick de på vägen med att sätta upp mindre spex på de olika gaskerna och så. Ulrika Bodén är också medlem i Medicenarna, läkarlinjens humorsällskap.

Artikelbild

| Tävling. Vem ska avgå med segern i spexet "Ett himla liv"? Trion August Mether, Carl Christian Nasri och Catharina Kaijser tittar i den moderna kristallkulan.

Båda har samtidigt haft fullt upp med studierna, men hävdar att arbetet med spexet snarare gett än tagit energi.

– Jag skulle tro att vi lagt ner runt 30 timmar i veckan under tiden. Men på något vis hittar man tid till saker när de är så här roliga, säger Ulrika Bodén.

– Trodde att vi skulle bråka mer, men det har flutit på fint, snarare blev det en gemensam baby att ta hand om, säger Jon Egerlid.

De hyllar varann under samtalet och berättar om en ständig sms-kontakt där nya idéer stötts och blötts.

– Man växer mycket i processen, säger Ulrika Bodén.

Trots det intensiva arbetet med spexet har de inte tröttnat på varken varann eller hela projektet. Arbetet med ensemblen har också varit en boost. De vittnar om hur engagerade alla har varit och spänningen med att se karaktärerna växa fram vartefter. Mycket har strukits och ändrats under tidens gång, inte minst vartefter skådespelarna funnit och format sina roller.

Lördag 17 mars och en dryg vecka till är det upp till bevis, men det är inget som tycks oroa duon.