– E n av teaterns roller är att ta tag i de frågor som rör sig i samtiden, även det som vi egentligen inte visste att vi vill fundera över, sa Petra Brylander, chef för Uppsala stadsteater när hon hälsade välkommen till presentationen av hösten på Uppsala stadsteater på tisdagen.

Den första urpremiären är på den minsta scenen, Intiman. "Två aviga & en rät" handlar om en kombinerad stickjunta och diskussionsklubb.

– Den handlar om vad samhället är och hur Sverige fungerar. Idén till föreställningen började med att jag läste om franska revolutionen och blev tagen av människans kapacitet att förändra världen, berättar Karin Parrot Jonzon, som är föreställningens regissör.

Artikelbild

| En diskussionslysten stickklubb (!) tar plats på Uppsala stadsteaters Intiman från och med 14 september.

Pjäsen "Kamraterna" av August Strindberg är första premiär på lilla scenen. Konstnärerna Berta och Axel bor i vårt samtida Berlin. De vill ha ett äktenskap som bygger på kamratskap, men när de försöker få med varsitt verk på en konstbiennal och den enas nekas, skärps situationen.

Regissören Helle Rossing berättar att vissa uppdateringar har gjorts i det 130 år gamla manuset, men inte många.

"Den fria viljan" är titeln på den musikal som har urpremiär på Stora scenen. Erik Gedeon, som tidigare satt upp sina "Min vän fascisten" och "Evigt ung" på Uppsala stadsteater har skrivit såväl text som musik till denna som han också regisserar.

– I pjäsen ställs frågan om vi kan välja annorlunda än vad vi gör. Mycket av dess innehåll baseras på modern naturvetenskaplig forskning om allt från kvantfysik till hur hjärnor fungerar, förklarar han.

Artikelbild

| Daniel Engman, Mikaela Ramel och Emelie Wallberg är några av skådespelarna som ska sjunga sig igenom en filosofisk musikal, "Den fria viljan" från stora scenen.

Handlingen rör en skådespelare som hamnar i en livskris när han ska gestalta en rånmördare. Regissören Claire försöker hjälpa honom, men distraheras av de figurer som dyker upp på repetitionerna som en städerska, en man ur publiken och självaste Adolf Hitler.

Nitton musiknummer i arton olika stilar från opera till hiphop ska få oss i publiken att bredda våra tankar. Finns verkligen den fria viljan?

Artikelbild

| Erig Gedeon är både manusförfattare, kompositör och regissör för den nyskrivna musikalen "Den fria viljan".

Teaterhösten rymmer också flera gästspel, premiär på den nyskrivna Norénpjäsen "Episod", "Det sjunde inseglet" som dansteater och julfamiljeföreställningen Karl-Bertil Jonssons julafton, förutom nypremiärer på bland andra "Scener ur ett äktenskap" och "Richard III".

Utanför lilla scenen har en ny foajédel med sköna fåtöljer och en ny bar ställts i ordning. Teatergalleriet "Offkonsten" har flyttat till Stenebyfoajén bakom X:ets muralmålning vid entrétrappan. Där ska verk med anknytning till stadens offentliga konst fortsättningsvis ställas ut.