Redan andra februari är det dags för den första urpremiären, "Flickvännen", Karolina Ramqvists hyllade roman i bearbetning och regi av Marianne Lindberg De Geer.

En ny bearbetning av Henrik Ibsens klassiker "Vildanden" har premiär 15/2. För regi och bearbetning står Melody Parker Grome, praktikant från Stockholms dramatiska högskola. Föreställningen ges både för allmänhet och för skolor, åk 8 och 9.

Den amerikanska romanen och Tim Burtons film "Big Fish" om en pappa och hans son blev prisbelönt musikal på Broadway 2013. Nu får berättelsen om den pensionerade entreprenören och sagoberättaren Edward Bloom Skandinavienpremiär i regi av Ronny Danielsson.

Artikelbild

Filmen "Big fish" ges som musikal.

Uppsala stadsteaters ungdomsensemble har urpremiär på årets produktionsarbete på temat kärlek 4 april. Föreställningen har fått namnet "Kärlek, en djupdykning i ungdomsensemblens unga hjärtan". Produktionen är skapad av dramapedagog Maria Trost tillsammans med ungdomsensemblen.

Det blir urpremiär 18 april för en monolog om en människans tillblivelse, "Trumbäraren" Den är skriven av den svensk-samiska författaren och skådespelaren Harriet Nordlund. Med denna monolog gör Uppsala stadsteaters mångåriga skådespelare Gustav Levin sin avskedsföreställning.

En teaterkonsert baserad på Veronica Maggios musik "Eka över hela staden" har urpremiär 27 april. I regi och urval av Mikaela Ramel presenteras fristående berättelser. Medverkande är fyra sjungande skådespelare, ett liveband och ett tiotal dansare från Uppsala dansakademi.

Ett utforskande scenkonstverk i tre akter "Eliten – esse non videri" är en examensproduktion från StDh, Stockholm dramatiska högskola som har premiär 3 maj. I föreställningen blir publiken inbjuden till elitens slutna rum, och en kontakt med personer och tillställningar som för de flesta inte tillhör det vardagliga livet.

Artikelbild

| Skådespelaren Gustav Levin.

Vinterns och vårens övriga program och gästspel bjuder på den uppländska friteatergruppen Östfronten 15 december: "Tills vi ses"; Kulturhuset Stadsteatern 21 mars: "Inte din baby", en rap- och teaterföreställning om att stå upp för sig själv och sin egen kropp, Uppsala loves hiphop & Uppsala Blåsarsymfoniker 23 mars: "The Hiphop Symphony"; Ab Cubas produktion 5-6/4: "Konsten att göra en Chilenare" och Tyst Teater/Riksteatern 17/4: "Hem, vittnesmål från döva människor på flykt".