På grund av Katedralskolans renoveringar fylls istället Uppsala musikklassers idrottshallar av ett femtiotal stressade men glada tonåringar som sliter för att göra klart det sista inför premiären av broadwaymusikalen "Side Show". Pjäsen är baserad på den sanna historien om de siamesiska tvillingarna Daisy och Violet Hilton, som blev kända inom cirkus- och karnevallivet på 1930-talet. Med hjälp av tvillingarnas historia är uppmärksammar musikalen alla de som känner att de inte alltid passar in.

– Temat handlar om vad som ses som normalt eller inte, och människor som lever utanför samhällets normer. Därför är den här föreställningen så intressant att jobba med, säger regissören Emma Anstey.

– Utöver det, är det även många ensembleroller och bra dialog i sången.

Artikelbild

| Avin Gorabi arbetar med att sy om huvudpersonernas kläder för att de ska passa siamesiska tvillingar, men hon föredrar att syssla med mask.

Musikalen innehåller två uppsättningar av samma roller. Evelina Önnegren och Sam Vulcan spelar båda rollen som "bossen" och de håller med om att musikalen har varit en rolig process.

– Alla inblandade har varit superhärliga att jobba med. Sedan är det kul att få göra en musikal som inte så många känner till, säger Evelina Önnegren.

– Eftersom den är så okänd kan vi verkligen göra vår egen version av pjäsen. Vi får mer frihet, tillägger Sam Vulcan.

En annan elevgrupp arbetar med mask och kostym, vilket har visat sig komplicerat då huvudpersonerna är siamesiska tvillingar.

Artikelbild

| Musikalen innehåller två uppsättningar av samma roller. Varje grupp gör fyra föreställningar var, med start den 26 februari.

– Vissa grejer måste vi sy från scratch. Och många kostymer måste vi göra om för att det verkligen ska se ut som att de sitter ihop, säger Avin Gorabi.

– Vi får inspiration från Tumblr och Pinterest när det gäller 1930-tals-modet. Sedan gäller det även att sminket passar till alla scener genom hela föreställningen, inte bara till en.

Förutom mask och kostym har eleverna även fått arbeta hårt med att lära sig koreografin. Cirka fem timmar i veckan ses de för att öva vid sidan av sina studier.

– Man bollar med att lära sig allt som har med musikalen att göra samtidigt som man går i trean på gymnasiet. Att lära sig en koreografi i sig är inte svårt men det finns en viss tidsbrist, säger Oskar Wetterqvist. Han spelar Buddy Foster, koreografi- och sånginstruktören till tvillingarna. Det bästa han vet är att gestalta känslor med sång och att förmedla en karaktär genom musik.

– Publiken kommer kunna förvänta sig starka känslor och ungdomlig talang. Det kommer bli väldigt bra, säger Oskar Wetterqvist.