Totalt 430 000 kronor delas ut till kulturskapare i länet av landstinget, Region Uppsala.

Ett stipendium går till Uppsalafödda dansaren Emelie Englund, som är är en av grundarna till danskompaniet Pussytiv Dance och har skapat

flertalet nyskapande föreställningar. Hon arbetar också som pedagog på Uppsala Dansakademi. Ett annat går till brittiskfödda Stuart Mayes som arbetar som bildkonstnär med skulptur, installation och performance I Enköping.

Även Jenny Sunesson, som lever och verkar i Örbyhus får stipendium. Hon har en bakgrund som journalist men arbetar sedan början av 2000-talet som ljudkonstnär, tonsättare och skribent.

Elin Cullhed är en välbekant skribent för UNT:s läsare. Hon är också lärare på Wiks folkhögskola. Under 2016 debuterade hon som författare med sin roman "Gudarna".

Katarina Kieri är en väletablerad och prisbelönt författare som arbetar med språkmedvetna uttryck.Hennes senaste roman "Vårt värde" rör den meänkieli-talande

minoritetsbefolkningens umbäranden i Tornedalen under 60- och 70-talet. De båda får litteraturstipendier.

Två musiker får stipendium. Med olika konstellationer har pianisten och kompositören Mattias Risberg medverkat i en mängd internationella jazzfestivaler samt skapat en konsertserie hemma i Uppsala med temat Musik-Möten-Mystik. Elin Öberg är musiker med munspel och sång som sina främsta instrument, men hon är även ledare för två musikaliska projekt och på andra sätt engagerad i musiklivet.

Samtliga sju uppländska konstnärer får vardera 30 000 kronor i kulturstipendium.

Tidigare chefen för Upplandsmuseet, Håkan Liby och tidigare chefen för Reginateatern, Paul Kessel, får var sitt hedersstipendium om 10 000 kronor.

Nämnden har också beslutat om Konstnärligt utvecklingsstöd. Det går till Suranjana Das som får 100 000 kronor per år i två år. Suranjana Das, eller Suranjana Ghosh som hon ofta kallar sig som artist, är musiker och bosatt delvis i Uppsala och delvis i Calcutta i norra Indien, varifrån såväl hon som hennes musik härstammar. Suranjana Das spelar tabla, ett rytminstrument med indiskt ursprung. Hon är en av få professionella kvinnliga tablaspelare i världen.

Till ansökningstillfället 15 november 2016 inkom 61 ansökningar om kulturstipendier, samt 37 ansökningar om konstnärligt utvecklingsstöd.

Utdelningen av årets kulturstipendier och konstnärligt utvecklingsstöd 2017–2018 sker 5 april på Uppsala Konsert & Kongress.