Intresset för svensk hiphop, inte minst den så kallade gangsterrapen, har ökat lavinartat de senaste åren. Det har gett avtryck även på prisgalorna.

På P3 Guld-galan blev det storslam för hiphopen, som tog hem de flesta av de tunga priserna trots exempelvis tre nomineringar var för Avicii och Veronica Maggio.

Ett litet undantag var Molly Sandén, som var först ut bland dem som uppträdde och tog också hem både årets pop och Guldmicken.

Artikelbild

| Molly Sandén var först ut bland pristagarna – men sedan blev det mest hiphop på årets P3 Guld.

I övrigt var det dock rapmusik för nästan hela slanten i Partille arena – trots att Hov1 blev utan pris i år. I stället blev ZE årets artist och Aden x Asme årets grupp, medan Dree Low kammade hem priserna som både framtidens artist och årets hiphop/r’n’b.

"Många bomber"

Och Einárs supersuccé "Katten i trakten", som hade miljontals strömningar i fjol, utsågs till årets låt. Den 17-årige rapparen fick ett enormt genombrott med flera hyllade låtar och är en av de nominerade även till Grammisgalan om knappt tre veckor.

Det är svårt att förstå. Det är mycket siffror, många bomber bara, säger han.
Artikelbild

| Miriam Bryant var en av dem som uppträdde i Partille arena.

Men allt är tack vare den här låten och nu fick den sitt pris. Det han har tagit mig till en ny nivå.

TT: Vad är det som gör svensk hiphop så framgångsrik just nu, tror du?

Artikelbild

| Victor Leksell fick inget pris, men bjöd i alla fall på ett bejublat framträdande på P3 Guld.

Jag känner hungern när jag lyssnar på min och Dree Lows och alla andras musik. Vi pratar om saker som sker på riktigt och dessutom får vi in komedi, kärlek och allt, säger Einár.
Sedan pushar vi varandra väldigt mycket också, det är viktigt för marknadsföringen.
Artikelbild

| Miriam Bryant var en av dem som uppträdde i Partille arena.

Känslosamt för Sandén

17-åringen fick priset i konkurrens med bland andra Avicii, som var nominerad för den postuma hitlåten "SOS" (tillsammans med Aloe Blacc). Avicii var även nominerad till årets dans för albumet "Tim", men det priset gick till Kornél Kovács i stället.

Inte heller Veronica Maggio fick något pris, trots tre nomineringar för framångarna i fjol.

Till slut fick Molly Sandén även det sista ordet, när galans sista pris delades ut. Guldmicken, som ges för det bästa liveframträdandet, blev ett extra känslosamt pris, berättar hon.

Fansen som har varit på mina spelningar har på något sätt räddat mig, säger hon.
Att se folk sjunga med och göra låtarna till sina egna, då har jag känt att det är värt det. Man måste våga vara personlig, det måste vara lite jobbigt ibland. Det är så mäktigt att få stå på scen och se det live.