Kan man bli vad man vill? Eller har föräldrar, lärare och andra vuxna stakat ut ens väg från början? De frågorna söker sina svar i Teater C:s svarta historia Lycka och välgång, som har premiär på Reginateatern på söndag.

Det är bråda tider för regissören och pjäsförfattaren Dag Thelander. När UNT når honom sitter han på pendeln på väg till Uppsala och de sista finslipningarna inför den gångna helgens nypremiär av Tjuven på Uppsala Stadsteater. Och nu på söndag är det premiär på Reginateatern för Dag Thelanders egen pjäs, Lycka och välgång.
Pjäsen handlar om en ambitiös, ung man på ett elitgymnasium. Inför ett prov orkar han inte längre bära prestationskraven, får en kris och går in i väggen.
- Han hamnar hos kuratorn som försöker få honom att förstå att det finns andra värden i livet än att vara bäst, berättar Dag Thelander och säger i nästa andetag att det låter som att han själv tagit ställning på förhand.
- Det låter uppgjort, men frågan är komplicerad. De flesta personer som jag ser upp till har offrat sin sinnesfrid och sin bekvämlighet för att åstadkomma någonting.

Vad som händer i pjäsen vid mötet mellan eleven och kuratorn, spelade av Sam Kessel och Maria Plahn, vill han inte säga så mycket om.
- Det är en ganska mörk och svart historia. Jag kan säga att både hans och hennes liv tar en oväntad riktning som ingen av dem kan hantera.
Dag Thelanders tidigare pjäs Avslutningen, som gick upp i våras, handlade om elevmobbning och kollisionen mellan goda ideal från en trygg hemmiljö och risken med att vara snäll i en hård verklighet. Även i den nya pjäsen behandlas frågor om förhållandet mellan unga och vuxna, och hur man kan frigöra sig från vuxenvärldens förväntningar.

- Frågorna som tas upp hänger ihop, även om det är helt olika pjäser, säger Dag Thelander.
Frigruppen Teater C bildades 2006, och Lycka och välgång är gruppens tredje premiär. Till våren planerar man ett samarbete med danskompaniet Autopilot i Uppsala.
- Det känns spännande. Vi är i ungefär samma ålder och ska göra en samproduktion där teater och dans får mötas på lika villkor.

Fotnot: Lycka och välgång har premiär på Reginateatern söndag 12 oktober. Den sjunde och sista föreställningen ges 3 november.