Nymaterialism

5/9 Räkna med en taktil sensation när Bonniers konsthall spänner musklerna och griper tag i tidens smak för konceptualism och konsthantverk i skön förening. ”Nymaterialism” lär som namnet antyder bli en riktig frossa i materialitet. Med deltagare som Andrea Büttner, Andreas Eriksson, Éva Mag och Sheila Hicks – alla tunga och pålitliga namn – kommer utställningen sannolikt att leva upp till de höga förväntningarna.

Warhol 1968

Artikelbild

| En vilja av järn. Lina Söderbsrgs metallkonst visas på Kaleido.

15/9 Det går ju inte att bortse ifrån att det faktum att Andy Warhols första separatutställning i Europa ägde rum på Moderna museet är en fjäder i hatten för svensk konsthistoria. Det finns således all anledning att uppmärksamma utställningens 50-årsjubileum. Dock är utställningar om utställningar inga säkra kort, och det blir spännande att se hur Moderna hanterar risken för att de museala aspekterna tar över.

Lina Söderberg

järn

22/9 Metallkonstnären Lina Söderberg har, precis som många av sina kolleger i konsthantverkskollektivet Kaleido, en fin känsla för att med små detaljer lyfta ett vardagligt föremål till högre höjder. Med en blandning av knas och smartness kommer man långt.

Penja Hesselbäck

22/9 Penja Hesselbäck har gång på gång fotograferat och visat världen. Men de stämningsfulla, tekniskt drivna resefotografiet blir intressantare av att placeras i ett sammanhang som är mer komplext än det rent presenterande. Det blir mycket intressant att se tanke och hängning i Hesselbäcks utställning på Åhuset.