Den som reser med Lennakatten mellan Almunge och Faringe i veckan får se upp för rånarparet Mördar-Anders och Diesel McFlame. Då lanseras nämligen pilotprojektet "Tågrån på rälsbussen", en teaterföreställning om ett tågrån som sker just på ett riktigt rullande tåg där resenärerna är publik.

– Men det är ganska humoristiskt så man behöver varken oroa sig för att bli av med sina saker eller att bli alltför skrämd, berättar producent AnneLee Vikner på Tornet Productions, en teatergrupp som bland annat brukar spela barnteater ute i Almungeskogen.

Initiativet kom från rälsbussföraren Stefan Hällsén, som också kommer att spela i föreställningen, men Tornet hade länge funderat på ett samarbete med Lennakatten.

Artikelbild

– Men då hade vi inte tänkt att det faktiskt skulle ske på tåget, utan vid stationen eller längs vägen. Detta är väldigt roligt, och utmanande.

Och valet av scen har inneburit vissa svårigheter. Då föreställningen sker tillsammans med resenärer i en tågvagn har ensemblen inte kunnat repa på plats.

– Vi har fått låtsas att vi är på ett tåg och sedan göra så gott vi kan. Vi har en ram för vad som ska hända men det kommer nog att bli en del improvisation.

Fem föreställningar blir det, varav en extra lagts in på grund av det stora biljettrycket. Om det går bra? Ja, då kan det bli en fortsättning, i samma form eller på något annat sätt.

– Drömmen är att få göra ett riktigt 1800-talsrån med hästar och ånglok och hela den stilen, säger AnneLee Vikner.