– Vi kände att det behövdes något nytt och fräscht på Uppsalas musikscen, säger Peter Ratkay, DJ och en av initiativtagarna till Tech Over.

Enligt honom börjar EDM (kommersiell elektronisk dansmusik) att bli passé. Mer ursprunglig techno, som utvecklades långt innan artister och DJ:s som Avicii och Kygo började härja på hitlistorna, är däremot på väg tillbaka igen.

– Det märker man tydligt i Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi tror att tiden nu är mogen för att satsa på ett större event inom dessa genrer även i Uppsala, säger Peter Ratkay.

Artikelbild

| Olivia Johansson är en artisterna på Tech Over.

Han och kollegorna Filip Rubertsson och Björn Östman från den nybildade arrangörsbolaget Tech Over Group har därför gjort en gemensam satsning med Welcome Uppsala och Flustret. Vid lunchtid nu på lördag drar det hela i gång och sedan väntar elektronisk musik nonstop hela lördagen.

– Det är en dagsfest i festivalform och vi erbjuder två scener, en inomhus och en utomhus.

Scenen utomhus kommer vara melodisk och ge vibbar av Ibizas glammiga housekultur. Inomhus eftersträvas en underground-känsla med ljuseffekter som ska föra tankarna till Berlins legendariska technoklubbar.

Peter Ratkay utlovar högsta klass på ljudet och berättar att de hyrt in ett av världens bästa ljudsystem för ändamålet. Det visuella kommer bröderna Edwards att hantera, de har skapat designen för båda scenerna och kommer även att styra alla ljuseffekter live för att komplettera musiken på bästa sätt.

Artikelbild

| Danska duon Baime.

Arrangörerna räknar med en blandad publik, både studenter och andra nyfikna, som kommer att hitta till Flustret, det ärevördiga nöjespalatset som för en del kanske är ett oväntat ställe att arrangera en house- och technofestival på.

– På 90-talet förknippades techno med rave och udda miljöer, nu har techno-scenen utvecklats till det offentliga rummet och vi är redo att ta scenen till Uppsala, säger Peter Ratkay.

Han betonar att alla ska känna sig välkomna oavsett könstillhörighet, sexualitet och etnicitet. För att säkerställa att det blir en bra atmosfär kommer så kallade Role Models att finnas på plats på Flustret. De är volontärer som hjälper till att skapa en bra stämning och även se till att nolltoleransen mot trakasserier och våld upprätthålls.

Totalt uppträder 13 artister, varav sex ifrån andra europeiska länder. Bland dem finner vi den danska duon Baime som uppträdde på Roskildefestivalen tidigare i somras. En av de svenska artisterna är Olivia Johansson med rötterna i Uppsala.

– Hon har utvecklats väldigt mycket och har börjat få internationella spelningar, säger Peter Ratkay, som själv kommer att inleda festivalen med ett timslångt set.