Så beskriver artisten Magnus Tingsek den musikföreställning som han nu kommer till Uppsala med. På torsdagskvällen uppträder han på Reginateaterns scen i ett betydligt mindre format än vi är vana att se och höra honom. Med sig på scen har han den här gången inte det sjumannaband som backat upp honom i många år, i stället är det bara Tingsek själv och och klaviaturspelaren Oscar Johansson.

– Vi kommer att göra avskalade versioner av låtar från mina sex album varvat med en del prat, berättar Magnus Tingsek på telefon från Spanien där han tillbringat några semesterdagar.

Låtarna binds samman med personliga berättelser om karriären som artist och producent och om hur låtarna och albumen kommit till.

Artikelbild

| Artist och producent. Magnus Tingsek släpper egna album och producerar andras.

– Jag har inget färdigt manus, men jag har förstås skrivit ned en del punkter och vet vad jag vill säga. Det handlar om vilka val jag gjort och varför jag fortfarande söker efter nya uttryck hela tiden, säger Tingsek.

Just att arrangera om egna låtar har Tingsek ägnat sig åt tidigare. 2011 gav han ut ett album tillsammans med stråkkvartetten Vindla String Quartet där han återanvände gamla låtar och gav ut dem i nya arrangemang.

– Jag var i en dålig kreativ fas efter att ha gjort mina första fyra skivor på lika många år så det kändes rätt att göra en sådan platta då, säger Tingsek, som sedan dröjde ända till 2016 med att ge ut nästa album, ”Amygdala”.

I föreställningen blir det också en hel del snack om de musikaliska inspiratörerna. Och de är många, sins emellan olika och i några fall väldigt oväntade. Eller vad sägs om Led Zeppelin, Depeche Mode, Stevie Wonder, D’angelo och Blur.

– Jag har en ganska brokig musikalisk bakgrund, säger Tingsek och nämner ännu fler artister som Bob Marley, Beatles, och de grungeband som var stora på 90-talet.

När UNT nämner att Elvis Costellos säregna sångröst och udda låtar för tankarna till Tingsek är han genast med på noterna. Här finns ytterligare en inspiratör.

Tingsek älskar att spela live och berättar att han nästan uteslutande skaffat sig sin trogna publik via alla turnéer och konserter.

– Jag spelas inte mycket på radio och är sällan med i tv, därför är mötena med publiken så viktiga. Det känns också kul att få göra en sån här personlig och lite annorlunda föreställning för dem som följer mig.

Reginateatern blir en ny upplevelse för honom. I Uppsala, där han alltid känt sig väl mottagen, har han oftast spelat på Katalin – både i den gamla lokalen på Svartbäcksgatan och i den nuvarande.

I och med med spelningen på Regina sätter Tingsek punkt för den pågående turnén. Därefter väntar troligen ett antal liknande konserter på kontineten och i Storbritannien.