Även Ida Sand (sång och piano) och Karin Hammar (sång och trombon) medverkar, uppbackade av trion Max Schultz (gitarr), Niklas Fernqvist (bas) och Fredrik Rundqvist (trummor).

– Ida, Karin och jag är goda vänner sedan länge. När Karin föreslog att vi skulle göra en gemensam Nina Simone-konsert så bara jublade jag och Ida, berättar Viktoria Tolstoy.

Under de två år som gått sedan den första konserten med "A tribute to Nina Simone" på Stockholms konserthus har de gjort ett tiotal gig tillsammans runt om i landet.

Artikelbild

| Nina Simones musik tolkas av bland andra Viktoria Tolstoy.

– Det är verkligen jättekul, dels att få göra konserten tillsammans, dels att att få sjunga våra favoritsånger från Nina Simones repertoar, säger Viktoria Tolstoy som upptäckte sångerskan på allvar först i lite mognare ålder.

– Som barn och riktigt ung lyssnade jag mest på Ella Fitzgerald, Sara Vaughan och Billie Holiday, berättar hon.

Vad är det som fascinerar med Nina Simone?

– Hennes röst och djupa stämma, vartenda ord hon sjunger når fram. Men också hennes egen historia och bakgrund. Det gör att man blir berörd ända in i själen, säger Viktoria Tolstoy och framhåller Nina Simones tydliga ställningstaganden mot rasism och för de svartas rättigheter i USA.

Artikelbild

| En av de sista bilderna på Nina Simone. Sommaren 2001 medverkade hon på en jazzfestivali New York.

Nina Simone växte upp under små förhållanden i Tryon i North Carolina tillsammans med sju syskon. Redan vid tre års ålder började hon spela piano och sågs tidigt som ett underbarn. När hon skulle ta det sista steget för att uppnå drömmen att bli klassisk konsertpianist rasade allt. Till sin och omgivningens stora förvåning nekades hon en plats på den prestigefyllda musikhögskolan Curtis Institute i Philadelphia. Om det var den stenhårda konkurrensen bland de sökande eller hennes hudfärg som gjorde att hon ratades är omöjligt att svara på.

Nina Simone sadlade om, blev barpianist i Atlantic City och började sjunga. Hon upptäcktes, fick skivkontrakt och slog igenom med dunder och brak när debutalbumet "Little Girl Blue" släpptes 1958. På flera av de jazziga spåren hörs tydligt att pianospelet färgats av hennes bakgrund i den klassiska musiken.

Efter debuten följde ett drygt decennium då Nina Simone byggde upp sin framtida ikonstatus med en blandning av jazz, blues, soul och gospel. En bit in på 70-talet avstannade karriären, hon lämnade USA och levde resten av sitt liv i exil, de sista åren i södra Frankrike. 2003 kom nyheten om att hon gått bort efter många års kamp mot bröstcancer.