Torbjörn Flygt skildrar ett Sverige i skuggan

Torbjörn Flygt skildrar ett Sverige där kriminalitet och missbruk är vardag och där människor saknar det andra tar för givet. Nu kommer han till UNT:s Bokens dag med sin roman "Släkte".

Torbjörn Flygt är en av sex aktuella författare som kommer till Bokens Dag i Uppsala.

Torbjörn Flygt är en av sex aktuella författare som kommer till Bokens Dag i Uppsala.

Foto: Åsa Sjöström

Litteratur2019-09-27 16:00

UNT:s recensent kallade i sin recension Torbjörn Flygts "Släkte" för "ett kammarspel från de övergivnas värld. En skånsk noirskildring av en familjemiddag som är så långt från solsidan som tänkas kan".

Handlingen rör sig runt en enda helg, då delar av en splittrad familj samlas för att fira den åldrade Göstas födelsedag. Styvsonen Jes hämtar Gösta på hemmet och kör hem honom till Linda och Amadeus, där köket är fullt av disk och sopor. Det finns ingen mat, men väl öl och sprit. Jes halvbror sitter i fängelse efter ett rån som gått snett, en händelse som spelat stor roll för var bokens huvudpersoner nu befinner sig i livet. 

– Boken började som en novell som inte ville sluta när jag tyckte att det räckte. Till slut blev det bara larvigt, så jag började om från början. Jag hade ju material så att det räckte till en roman. En liten sådan, men ändå, säger Torbjörn Flygt.

Vad var det som lockade med att skriva med så snäva ramar?

– När jag skrev "Verkan" 2004 pratade jag mycket med en åklagare och vi pratade om deckare, om det låsta rummets mysterium. Min roman "Var man" har lite samma komponenter. Inget mysterium kanske, men det låsta rummet. Det fascinerar mig, möjligheten att berätta en historia med korta tidsramar och ändå få in så mycket som möjligt. Och återblickarna i tid gör förstår att romanen blir större.

Miljön är ett Sverige där kriminalitet och missbruk är vardag, där inget överflöd finns och livet är tufft. Torbjörn Flygt kallar det ett Sverige som kanske inte är i medieskugga, men väl i  "medvetandeskugga". 

– Jag ville ut och skildra stämningen i det som jag lite vanvördigt kallar "SD-land", utan att för den skull skriva om Sverigedemokraterna. Vad är det för känslomässiga miljöer som de här fickorna finns i? 

Men du ville inte skriva uttalat om politik?

– Fast romanen ÄR politisk. Det handlar om människor som inte har någonting att förlita sig på förutom varandra. I bästa fall. De har berövats mycket av det vi andra tar för självklart. Kvar har de bara sin mänskliga värdighet, som de värnar om.

Den 15 oktober kommer Torbjörn Flygt till UNT:s Bokens dag, tillsammans med Jonas Bonnier, Ulrika Knutson, Karolina Ramqvist, Niklas Natt och Dag och Monika Fagerholm. Han ser fram emot att prata om sitt författarskap inför Uppsalapubliken.

– Jag har varit med på Bokens Dag tidigare, för många år sedan, och ni har ett så trevligt arrangemang. Så jag blev jätteglad över att bli tillfrågad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!