– Vi har länge velat göra något helt nytt i konsertsammanhang. Att skruva ned belysningen och kanske bara använda sig av kandelabrar görs ju ibland, men att låta lokalen vara helt nedsläckt har mig veterligen inte gjorts, säger Maria Goundorina, dirigent för Allmänna Sången.

Hon fick idén efter att ha besökt Stockholmsrestaurangen Svartklubben där ljuset är släckt.

– När vi inte ser skärps övriga sinnen, så på lördag kommer publiken enbart att ta in musiken via hörseln. Sceniska lösningar och uppställningar blir oviktiga, hur kören eller dirigenten ser ut och agerar saknar betydelse.

Artikelbild

| Allmänna Sången består av ett 50-tal sångare, både män och kvinnor.

Samtidigt skapar det totala mörkret vissa utmaningar. Kören kommer inte att kunna se dirigenten till exempel.

Vad kommer du att kunna tillföra?

– Ingenting egentligen. Det här blir sångarnas konsert. Mitt arbete är slutfört efter sista repetitionen, därefter är det sångarnas ansvar till hundra procent. Det kommer att få lita till sitt gehör när de varken ser mig eller varandra.

Maria Goundorina tror att även publikens förmåga att verkligen lyssna till musiken kommer att skärpas. Utan programblad och visuella intryck av andra åhörare, kör och dirigent återstår bara att ta in musiken.

Att Allmänna Sången gör sin mörkerkonsert just 30 mars beror på att evenemanget "Earth hour" inträffar under det sista av kvällens två framträdanden.

För den som tycker att det låter riskabelt med övertäckta nödutgångsskyltar så meddelar Maria Goundorina att publiken kommer att få reda på var nödutgångarna är belägna och att vakter finns på plats i händelse av en nödsituation.