Mycket mer än en gatumusikant

1 Inte ett öga var torrt när den hemlöse gatumusikanten fick sin upprättelse i tv-programmet ”Jills veranda”. Sedan 2014 har Doug Seegers hunnit bli stjärna i Sverige och bland annat uppträtt i ”Allsång på Skansen”. Hans konsert 3 augusti blev inställd, men han verkar inte vilja missa ett tillfälle att spela i Uppsala. På lördagen kliver Doug Seegers äntligen upp på Parksnäckans scen.

Träffa livs levande vallonsmeder

Artikelbild

| Världens bäst bevarade vallonsmedja visas i Österbybruk.

2 Världens enda bevarade vallonsmedja finns i Öster­bybruk. Den går tydligen alldeles utmärkt att använda, för den som vet hur man gör. På söndag ges en realistisk demonstration. Järnstänger ska värmas till 900 grader och bearbetas av den vattendrivna vallonhammaren, precis som det gick till på 1700-talet. I visningen ingår en presentation av vallonernas svenska historia. Avslutar Vallonbruksveckan.

Smuts som har gått till historien

3 Hälsa, kropp och hygien får mig att tänka på peppiga personliga tränare och schamporeklam. Men på Disagården har man på söndagen visning på temat ”Löss, loppor och lortiga fötter”. Här får besökaren veta hur människor genom historien har hanterat smuts och ohyra. Disagården är ett friluftsmuseum där man får inblick i hur livet kunde se ut i en uppländsk bondby på 1800-talet.