I Uppsala förknippas Eric Ericson (1918–2013) i första hand med Orphei Drängar (OD), manskören i Uppsala som han ledde 1951–1991. Med honom som ledare utvecklades kören till en av världens ledande i genren. Under många av de 40 år han dirigerade OD ledde han samtidigt Kammarkören, Radiokören och även Uppsala Akademiska Kammarkör.

1997, året innan Eric Ericson fyllde 80, belönades han med det prestigefyllda Polarpriset, som instiftades av musikprofilen och skivbolagsdirektören Stikkan Andersson.

Priset har oftast två mottagare, en för klassisk musik och en för populärmusik. Så även 1997. Då var Bruce Springsteen, en av rockens banbrytare, mottagare av det andra priset. Ericson och Springsteen fick äran och varsin miljon.

Artikelbild

| Den 5 maj skakade Ericson och Springsteen hand igen, den här gången vid prisutdelningen i Berwaldhallen.

I samband med prisutdelningen i Stockholm början på maj 1997 träffades de två kungarna för första och troligen sista gången. Bilden intill togs vid ett fototillfälle med Stockholms slott som bakgrund.

– Springsteen och jag liftar lite på varann. Han har säkert ingen aning om vem jag är, han är oändligt mera känd än jag, sade Eric Ericson till UNT:s reporter Maria Ripenberg och tillade:

– Om priset tycker jag mycket. Dels är det skönt med pengarna, och så blir det lite fokus på kör.