Vad är temat för festivalen?

– I år vill vi uppmärksamma att det är 100 år sedan Första världskriget avslutades. Det kriget gjorde avtryck på både kompositörer och den musik de skapade.

Vilka kompositörer har ni valt ut?

– Fritz Kreisler, Arnold Schönberg, Maurice Ravel och Frank Bridge är några av namnen. Kreisler stred för Österrike-Ungern och skottskadades tidigt under kriget. Han lämnade senare Europa och emigrerade till USA. Fransmannen Ravel är ett annat exempel. Han skrev klart sin pianotrio på kort tid för att hinna få den klar innan kriget inleddes.

Får publiken höra verk som påtagligt färgats av kriget?

– Absolut. Jag och Thomas Rudberg, pianist och precis som jag konstnärlig ledare för festivalen, kommer att spela en cellosonat av britten Frank Bridge. Där kan man verkligen ana hans frustration över att det behövde gå så långt som till ett världskrig. Vi kommer också att spela ett kort kabaréstycke av österrikaren Arnold Schönberg som var inkallad under kriget. Hans stycke (Die Eiserne Brigade) var tänkt som underhållning för soldaterna i hans division.

Vilka är ni som spelar och sjunger på scenen?

– Vi är en grupp yngre musiker som är i början av våra karriärer.

Hur länge har festivalen funnits?

– Vi startade 2013 så det här blir sjätte året. Det känns som festivalen verkligen blivit en naturlig del av somrarna i Lövstabruk.

Fotnot: Deltagande musiker och sångare är Sofia Asplund (sopran), Linnea Andersson Meilink (violin), Philip Zuckerman (violin), Antonio Hallongren (cello), Thomas Rudberg (piano), Eriikka Nylund (violin) och årets ungdomspristagare Astri Aareskjöld (piano).

LÄS MER: Kultursommar på Lövstabruk