Bågen är lite mer än två meter lång. Pilen drygt en meter. Emma Angberg står mellan de stora kolonnerna i Botan och siktar ut mot trädgården med djup koncentration. Åtta steg krävs för ett enda skott, alla med japanska namn och detaljrika rörelser.

– En viktig del av kyudon är harmoni och att det ska vara vackert. Det finns tre mål som man försöker uppnå: skönhet, godhet och sanning, berättar Emma Angberg.

Flera år i rad har Issha Kyudo Kai – Uppsala Kyudoklubb, haft uppvisning under Kulturnatten. Så även i år, i Botaniska trädgården. Kyudo är det traditionella japanska bågskyttet, som utövas med en karaktäristisk asymmetrisk långbåge.

Artikelbild

”Det är inte så att man ska skjuta iväg pilen bara så där, det kan beskrivas som en droppe som rinner av ett löv, det ska hända i stunden”, säger Emma Angberg från Uppsala Kyudoklubb.

– Min båge består av bambu och glasfiber. Traditionellt ska man bara använda bambu, men det är inte bra för vårt klimat här, förklarar Emma Angberg, ledare i klubben.

Pilen lossar från bågen. Försiktigt den här gången, då inga måltavlor är utplacerade. Med Uppsala slott som fond blir det en mäktig scen.

– De flesta som ser oss säger att de tycker att det är väldigt vackert, att man blir lugn av att titta på det.

Förutom kyudouppvisningen finns även många andra japanska programpunkter i årets program. Bland annat blir det kimono- teceremoni och origami i Linnéträdgården.

Artikelbild

| Längs Svartbäcksgatan och ner mot ån finns dolda historiska skatter. Stadsguiderna Lena Ahlström (t v) och Ingrid Persson berättar mer under Kulturnatten.

Indien är ett annat landmed flera punkter i kulturnattsprogrammet. I år har den återkommande indiska kulturfestivalen Incredible India landat på Uppsala konsert och kongress för en heldag med konserter, dans, utställning, musik, mat, hantverk och dockteater. Festivalen är ett samarbete mellan en rad olika föreningar och aktörer, med Eva Källander från Kulturum som huvudarrangör.

– Kom och låt dig hänföras av en spännande kultur som bjuder på så mycket, uppmanar Eva Källander.

Artikelbild

| Eva Källander bor i Indien tre till fem månader varje år. Nu tar hon med sig en bit av landet till UKK för en heldag med indisk kultur.

Redan utanför UKK börjar resan till Indien i form av en stor basar. Kläder, tyger, hantverk, rökelse, kryddor – en typisk indisk marknad, menar Eva Källander.

– Det finns inte en enda marknad i Indien som inte säljer mycket kryddor och rökelse, så är det.

Hon och hennes manHåkan Almkvist brukar bo i Indien i 3-5 månader varje år.

– Det är så oändligt mycket att lära känna hela tiden. Ju mer jag är där, desto mer lär jag mig att det finns ännu mer att lära.

För den som vill lära merom hemmaplan finns mängder av visningar och guidningar om Uppsalamiljöer att ta del av. Stadsguiderna Lena Ahlström och Ingrid Persson håller i några av dem. En vandring på Gamla kyrkogården där man bland annat får bekanta sig mer med kända personer begravda där, som författare, kvinnosakskvinnor och universitets- och kyrkfolk. Men också ”Från Bibbla till Bad”, en historisk vandring längs Svartbäcksgatan.

– Just den där gatustumpen är väldigt intressant, för det var ju hantverks- och handelscentrum förr i tiden. Det finns gamla gårdar från 1700-talet där man hade hästar, och längre ner vid bryggan var det färgeri och garveri, säger Lena Ahlström.

Vill du resa mer under Kulturnatten? Det blir eritreansk kultur på Forumtorget, brasilianska slagverk och dans på Stora torget eller kinesisk kamsport på samma torg – för att nämna några.