Jay Fu har alltsedan öppnandet 2009 förenat det bästa av två världar. En lustfylld kamp mellan amerikansk svulstighet och asiatiskt påhittig smakexotism. Lovorden har stått som spön i backen och patrullen har alltid trivts ypperligt en trappa upp i Saluhallen. Frågan är nu, börjar åren ta ut sin rätt, eller håller Jay ställningarna?

Svaret är: ja, de håller ställningarna.

LÄS MER: Koreanska tacos i UNT Helgs "gästkocken"

LÄS MER: Senaste lunchkollen - Hambergs är stället för särskilda tillfällen

En rätt som ”Mi-so-good” är vidunderlig: en hälleflundra glaserad med en miso- och barbecueblandning som bakas till perfektion och serveras med en ingefärsförstärkt smörsås som är rena knockouten. Bara det hade räckt, lägg sedan till friterade kantareller och jordärtskockspuré med mera. Överlastat, galet – och gott. Lite Jay Fu i ett nötskal.

Men vi går händelserna i förväg. Som startskott fungerar ”Tacolicious” bra (145 kr): in kommer ett par minitacos med hummer och ananas, och ett par där brödet är utbytt till små savojkålsblad som rymmer anka, äpple, jalapeño och barbecue. Hummertacon är ljuvligt frisk och fin, medan kåltacon är god, men svåräten. Man sätter lätt den starka skyn i halsen vilket inte är helt igenom angenämt. Enklare att äta, men med skojigt komplexa smaker är ”Alfalfa tuna” (145 kr) som är en tonfisktartar med bland annat avokadobitar och rökt kaviar.

Huvudrättsvarianten på tonfisk, ”Back to school” (275 kr), är en snyggt grillad historia med fin yta och rejält rå kärna. Till det spänstiga grönsaker och yuzu (citrusfrukt) som ger spets åt hollandaisesåsen. För den som vill ha fyrbent kött råder det ingen brist på alternativ. ”El gringo” (245 kr) bjuder på lite mexikanska influenser, ett grillat kalvrack sällskapar med bland annat avokadokräm och friterade jalapeñofyllda minipaprikor. Fräscht, och ändå ganska snälla smaker. Den grillade hjärtsalladen kunde man dock gärna skippat. Det är ett intryck man kan få av flera rätter, men som ändå är en omistlig del av konceptet – det ska helt enkelt vara mycket av det goda. Men Jay Fus grillmeny får ändå sägas vara en eftergift till dem som föredrar mat utan krusiduller. Vi provar en blackangus-wagyu-biff och får en tallrik kött som är skuret men inte är helt okej putsat, ett par vilsna broccolistänger, två såser och pommes. För 305 kronor övertygar det inte.

Bland efterrätterna är de himmelska höjderna nära igen. ”Drunken monkey” (105 kr) är en varm banan som friterats i valnötssmet, till det romrussinglass och egen nutella. Barnsligt gott, men sofistikerat på samma sång. Frozen margarita (105 kr) är på samma nivå, en trippeldessert med väldigt olika och smakrika delar – vackert spritsad salt maräng, vitchokladcheesecake och skönt tequilamättad sorbet. Patrullen slickar tallriken.

Inredningen är densamma som vid öppningen, det är visserligen mysigt och välbevarat, men det sprakande köket skulle säkert harmoniera bättre med något lite mindre murrigt och plyschigt.

Nåväl även om kostymen är densamma, har den bevisligen alltid rum för nya upptåg. Och sämre kan man ha det än att känna sig trygg och överraskad på samma gång.