Svårt att välja. Det har man när man står vid den stora serveringsdisken på Café Linné Hörnan. Här finns allt från smoothies och fikabröd till pastarätter och smörgåsar. Och maffigast är nog tårt- och mjukkakeutbudet.

Men även för den lunchsugna finns många alternativ, såsom sallader, pastarätter, varma och kalla smörgåsar – och även en rejäl lunchmatsmeny med exempelvis wallen­bergare. Den senare smakar riktigt bra. Serveras med ärtfyllt och smörigt potatismos, fast själva kalvfärsbiffen känns lite svampig och är mer lik en frikadell till konsistensen än en biff. Mätt blir man hur som helst.

Det blir man dock inte på chèvresalladen, som trots oväntade ingredienser som ärskott, jättekapris, rödkål, rödlök och torkade tranbär saknar någon mer ”bukfyllande” ingrediens. Att få ett bröd till hade nog hjälpt.

Fikabrödsutbudet är som sagt dignande, och mest iögonenfallande är de många tårtorna – ibland höga som barnstövelskaft.

Oreotårtan är fantastiskt läcker. Bitar av de amerikanska rullkexen matchas av tårtbottnar med mörk choklad och en fluffig, vaniljsmakande kräm. Men grädden man får vid sidan av känns överflödig, liksom choklad­såsen som biten placerats på vid servering. Den franska kolatårtan är blygsammare till utseendet, men också den försvinnande god. Den består av len kolasmet på tuggig nötbotten. Även här får vi grädde och chokladsås till. Ett gott val för den som äter glutenfritt.

Vi lockas även av den maffigt höga kakan med namnet ”salted vanilla”. Den innehåller en kompakt men saftig sockerkaksbotten, vaniljkräm av smörkrämsstuk samt kola. Krämen på utsidan har tyvärr torkat något, men kombinationen salt, kola och kaka är klart mumsig. Grädde till rekommenderas.

Café Linné Hörnan fortsätter att locka gäster. Hit kommer man både för det stora utbudet och för de generösa öppettiderna – bland de bästa i stan. Miljön med stora tunga möbler i olika salar med dämpad belysning delar patrullen. Bedagat eller mysigt? Vad man än tycker om den saken är det tydligt att Hörnan fortsätter att göra sin grej, och de gör det bra. Alla ställen måste ju faktiskt inte anamma ljus-och-fräscht-stilen.

helg@unt.se