Inte minst den blodröda supermånen har bidragit till den senaste tidens rymdhysteri. För den som inte fått nog av galaxer, kometer, nebulosor och planeter kommer nu en ny chans – Astronomins dag och natt, som arrangeras på flera platser i Uppsala under lördagen.

– Det är väldigt lätt att fascineras av rymden, jag tror att många gör det, säger Lisa Rosén, doktorand i astronomi på Uppsala universitet.

På lördag är hon en av tre astronomer och rymdfysiker som kommer att föreläsa på Ekonomikum.

Artikelbild

| På stjärnklara tisdagkvällar ordnar Uppsala amatörastronomer visningar för allmänheten. ”Intresset är stort”, säger Erik Unger, en av medlemmarna.

– Jag kommer fokusera mycket på solen, eftersom den är vår viktigaste stjärna. Det är ett populärvetenskapligt föredrag, tanken är att så många som möjligt ska tycka att det är roligt och spännande.

Lisa Rosén forskar på kartläggning av stjärnytor, bland annat för att kunna lära sig mer om solen och dess magnetfält.

– Det finns ganska välutvecklade teorier för hur solens magnetfält fungerar – men ingen slutgiltig teori. I stället för att bara ha en mätpunkt, solen, så undersöker vi andra stjärnor som liknar solen i temperatur och massa, förklarar Lisa Rosén.

Vill du kolla in rymden på närmare håll går det att besöka Observatorieparken. Där har Uppsala amatörastronomer öppet hus under kvällen. Om vädret tillåter visar de natthimlen genom det stora refraktorteleskopet och astrografen i parken.

Artikelbild

| Erik Unger, medlem i Uppsala amatörastronomer, visar det lilla observatoriet. Där finns bland annat en astrograf.

– En albiero, som är en dubbelstjärna, är väldigt tacksam att titta på. Eller en stjärnhop. Det beror på hur pass klar natten är, säger Erik Unger, medlem i Uppsala amatörastronomer.

Om dimman mot förmodan skulle spöka nu på lördag kommer de ändå hålla öppet hus, genom att berätta mer om observatoriets anrika historia.

Artikelbild

| Det lilla teleskopet i det lilla observatoriet.

Men det är inte bara på lördag du kan lära dig om rymden. Såväl universitetet som olika föreningar håller föredrag och visningar för allmänheten året om. För unga vuxna finns Astronomiska föreningen, som riktar sig till rymdintresserade upp till ungefär 25 år. På klara tisdagkvällar håller Uppsala amatörastronomer visningar i det gamla astronomiska observatoriet. Erik Unger är en av dem som brukar hålla i guiderna.

– Intresset är stort, det är mycket mer nu än för 20 år sedan, säger Erik Unger, som varit med i föreningen sedan 90­-talet.

Artikelbild

| Stjärnklockan i det lilla observatoriet.

Och det är ett tacksamt intresse – blickar du upp mot skyn finns oändligt mycket att se.