Julafton för musikalälskare i stan inleds i helgen när inte mindre än tre stycken musikalen spelas samtidigt.

– Det har aldrig inträffat förut vad jag vet, säger Susanne Sigroth-Lambe,reporter och kritiker för på UNT Kultur, som skrivit för kultursidorna sedan slutet av 80-talet.

Hon har själv märkt av ett ökat intresse för musikaler bara de senaste åren. Tv-serier som Glee och filmen High School Musical kan till exempel ha bidragit.

Artikelbild

| La cage aux folles spelas på Stadsteatern,

– På 80-talet var musikaler som Fame och Hair populära och de riktade sig direkt till unga personer. I och med det fick musikalgenren en uppsving. Med Glee och andra serier och filmer har den nu fått uppsving igen.

Kärlek är ledordet för de tre musikalerna som visas i Uppsala nu på lördag – stark sådan.

– Det är stora känslor, vilket jag tycker är ett generellt drag i alla musikaler. Musiken ger ett extra djup rent känslomässigt om man jämför med talteater, säger Susanne Sigroth-Lambe.

West Side Story

Artikelbild

| West side story på Svandammshallarna.

Tony och Maria blir kära i varandra. Låter härligt, eller hur? Men det finns ett problem: De tillhör två olika ungdomsgäng som rivaliserar med varandra. Ämnen som främlingsfientlighet, utanförskap och gängmentalitet blandas med åtrån mellan huvudpersonerna. Kommer kärleken att övervinna allt?

I uppsättningen medverkar cirka 100 personer, på och bakom scenen. Musikalen sätts upp som en del i Uppsala universitets samverkansprojekt Den goda staden.

Artikelbild

| Tills vi ses, på Köttinspektionen.

Passar särskilt: Tonåringar och unga vuxna – de kan känna igen sig i historien. Nostalgiska vuxna – som vill upptäcka musikalen på nytt. Eller vuxna som missade den i ungdomsåren.

Längd: 2 h 45 min (inklusive paus).

Spelas: 14-15/11, 20-21/11, 27-28/11.

Plats och tid: Svandammshallarna, 19.00.

Biljetter: www.ticnet.se

Pris: 60-350 kr.

Tills vi ses

En 32-årig kvinna samlar brev i en gammal Nintendokartong. I ”Tills vi ses” får breven liv, var och en av låtarna i musikalen består av ett brev som haft betydelse i kvinnans liv. Det handlar bland annat om första kärleken, sämsta arbetsintyget och största sorgen.

En intim musikal – det är bara tre skådespelare på scen, så de får byta mellan roller, och bara två personer i orkestern.

Passar särskilt:Hipstergenerationen runt 30 – som lyckas få barnvakt i en timme eller två och som kan känna igen sig i den 32-åriga kvinnans liv.

Längd: Cirka 1 h.

Spelas: 14/11 (premiär), 15/11, 19-22/11, 27-30/11.

Plats och tid: Köttinspektionen, lördag och söndag 15.00, övriga dagar 19.00.

Biljetter: www.kulturbiljetter.se

Pris: 100-200 kr.

La cage aux folles

Makarna Albin och Geroge driver en nattklubb. När deras son Jean-Michel berättar att han förälskat sig i Anne Dindon blir det problem – hennes pappa är nämligen en stockkonservativ politiker. Hur ska mötet mellan svärföräldrarna sluta? En musikal med uppdaterad dragshow om konsten att stå för vem man är.

Låtar som ”Vår bästa tid är nu” och ”Jag är som jag är” kommer från den här musikalen, som hade urpremiär på Brodway i USA 1983.

Passar särskilt:Musikalälskare i alla åldrar – det är glitter, paljetter och extra allt.

Längd: Ca 2 h 30 min inkl paus.

Spelas: 13/11 (genrep), 14/11 (premiär), 18-19/11, 21/11, 25-26/11, 28/11. Även i december, januari och februari. Se fler datum på Uppsala stadsteaters hemsida.

Plats och tid: Uppsala stadsteater, olika tider beroende på datum.

Biljetter: www.uppsalastadsteater.se

Pris:100-350 kr.