För femte gången radar Voltfestivalen upp en mängd spännande namn inom den elektroniska musiken och den interaktiva digitala konsten.

Ljudetnologen och dj:n Elin Franzén är en trogen Voltbesökare men i år tar hon för första gången plats på scenen.

– Volt är en jätterolig festival, jag har varit där varje år och det börjar kännas som att vi är en stor familj, även om vi inte känner varandra.

Artikelbild

| Elin Franzén

Det är nu flera år sedan hon började funderade över om det inte gick att dokumentera ljudmiljöer på samma sätt som en fotograf dokumenterar visuella miljöer.

Hon spelade in olika ljud för sig själv, men det var när hon började läsa etnologi och intervjua andra människor om deras upplevelse av ljud som intresset tog fart på allvar.

Vilka känslor väcker olika ljud och vilken koppling har de till minnet?

– Det är ljud omkring oss hela tiden. Mycket handlar om att lära känna ljuden i sina vardagsmiljöer. Till exempel flyttade jag till en ny lägenhet för något år sedan. Först var det en helt ny ljudmiljö men nu har jag lärt mig känna igen alla olika små ljud och vad de betyder. Trots att jag knappt uppfattar den svaga tonen när hissen är på väg upp, får jag ändå direkt en bild av vad det är som kommer att hända, till exempel att min sambo kommer hem.

Hon har självklart blivit mer uppmärksam på allt som låter runt omkring henne, och tänker ofta på små ljud som andra inte reflekterar över.

Men tvärt emot vad man kan tro blir hon inte mer lättstörd.

– Nja, eftersom jag är mer medveten analyserar jag också varför jag blir störd. Jag funderar på varför ljudet egentligen irriterar mig, om det till exempel är någon granne som låter. Är det ljudet eller är det i själva verket något socialt? När jag analyserar min egen upplevelse blir jag mindre störd. Det är nog lättare att bli irriterad på sådant man inte förstår.

På Volt kommer hon att spela både rena ljudinspelningar, bearbetningar av ljud och sådant som enligt henne själv går mer åt musikhållet. Hon avslöjar att publiken kommer att få höra en myrstack, ett åskväder och is som sjunger.

Hur reagerar folk när du spelar?

– Det brukar vara ganska spännande, för det är inte vad folk förväntar sig. När jag spelade på en klubb i Stockholm kom många fram och var jätteentusiastiska. Men några var inte alls beredda och sa att det var det sämsta de hört. Det är svårt ibland att avgöra vad som är ljud och vad som är musik. Och det är något som jag tycker präglar hela Voltfestivalen.