Uppsala internationella litteraturfestival hölls för första gången i fjol, då man hade fokus på kvinnliga poeter från Mellanöstern och översättningar. I år breddar man programmet, berättar initiativtagaren Kholod Saghir från kulturorganisationen Re:Orient.

Vi har vidgat festivalen till att omfatta litteratur i allmänhet, plus att ämnena är fler och mer dagsaktuella, säger hon till Upsala Nya Tidning.

Även listan över inbjudna gäster är ambitiös. Carsten Jensen och Lone Aburas ska prata om dansk kulturkritik, och diskutera hur en författare kan verka i tider av populism och rasism. Lev Rubinstein samtalar om judisk litteratur i Ryssland. Och fem samtida kvinnliga författare med rötterna i Egypten besöker festivalen, bland andra Hoda Omran och Sara Abdeen. Inom utbytesprogrammet "Shaerat" har de under flera år mött svenska poeter, och bland annat berättat om censur och strypt yttrandefrihet.

Artikelbild

| Burcu Sahin är en av de poeter som besöker Uppsala litteraturfestival. Arkivbild.

I år har också nya finansiärer tillkommit: både Region Uppsala och Svenska Akademien stödjer festivalen, som Kholod Saghir hoppas ska växa.

Rättat: I en tidigare version av texten förekom en felaktighet angående Burcu Sahins nationalitet.