Magnus Linton kommer att verka som författare vid Institutionen för idé- och lärdomshistoria med syftet att utveckla akademikers eget skrivande och språk.

– Jag vill få forskare att våga förenkla och kommunicera kanske halsbrytande slutsatser utan för mycket ängsliga garderingar, säger Magnus Linton till SVT Kulturnyheterna.

Det var i våras som Uppsala universitet annonserade ut en tjänst i form av en så kallad "husförfattare". Kvalifikationer för tjänsten var bland annat väletablerad, prisbelönt och med särskild förmåga att leda och delta i samtal och diskussion.

– Vi har inte gjort något sådant här tidigare. Men det vi vill se är om det kan leda till att vi börjar prioritera och tänka kring skrivande på nya sätt när vi får fler tillfällen att reflektera kring och praktisera skrivande, säger Frans Lindgren, prefekt vid institutionen för idé- och lärdomshistoria till SVT Kulturnyheterna.

– Jag har själv en väldigt avslappnad relation till text och jag tror att akademiker ibland låser sig. Det finns en slags onödig högtidlighet kring det skrivna ordet som hämmar, inte bara en del forskare, utan många människor från skrivande, säger Magnus Linton.