Logga in

Markus Krunegård vid tiden för debutalbumet "Markusevangeliet" där låten "Åh Uppsala" ingår.

"Uppsala var som en hägring"

"Allt var som en gyllene hägring som jag aldrig riktigt kunde nå, alla snygga studenter och fester. Och så satt jag och David i Gottsunda och spelade kort."

I ett mejl till UNT beskriver artisten Markus Krunegård känslorna bakom tillkomsten av "Åh Uppsala". Sången finns med på hans solodebut-cd "Markusevangeliet" (2007) och är en tillbakablick på hans tillvaro i Uppsala i början på 2000-talet. Vägen hit gick via Viks folkhögskola där han pluggade på musiklinjen runt och blev god vän med David Nygård.

Efter året på Vik flyttade Markus och David in i en tvårumslägenhet i Gottsunda. Det var under den tiden som de två bildade bandet Laakso tillsammans med trummisen Jonatan Nilsson (som ganska snart ersattes av Lars Skoglund) och basisten Mikael Fritz.

– Vi repade på ett däcklager i närheten av moskén i Uppsala, minns Markus Krunegård i sitt Sommarprogram i Sveriges Radio 2016.

Tiden i Uppsala var på det stora hela ingen höjdare om man får tro textraderna i "Åh Uppsala":

Vi bodde i en förort långt bort/

Cyklade i motvind till stan varje dag/

Försökte fixa nya vänner på kvartsrasten/

Men på kvällen var det bara vi igen.

Själv skriver Markus Krunegård i mejlet till UNT så här om sången:

– "Åh Uppsala" är en låt om mitt mindre lyckade försök att komma in i staden Uppsala. Allt var som en gyllene hägring som jag aldrig riktigt kunde nå, alla snygga studenter och fester. Och så satt jag och David i Gottsunda och spelade kort. Romantiskt och deppigt.

Det ska tilläggas att Krunegårds förhållande till Uppsala har normaliserats på senare år.

– Det är en härlig stad, sade han till UNT när han besökte Uppsala under Musikhjälpen i december 2014.