I julinumret av musiktidningen CMJ Journal pryddes omslaget av svenska First aid kit. Bredvid sig hade de en annan musikgrupp som även de gått hem hos de amerikanska lyssnarna: Beat Funktion från Uppsala. – Vi har verkligen känt att man inte blir profet i sin hemstad. Här är det tufft att få spelningar, och själv har jag svårt för att sälja in oss. I USA däremot har vi en promotor och där går det fantastiskt bra, säger gruppens grundare Daniel Lantz.

Att Beat Funktion började spela tillsammans var något av en slump. Daniel Lantz fick frågan av en klubbarrangör på Stockholms nation som ville ha gammaldags jazz på torsdagskvällarna. Denne var själv inlyssnad på klassiker som Nat King Cole och Ella Fitzgerald.

– Vi skulle spela och i ett annat rum skulle det vara någon dj som spelade dansmusik. Publiken var 20 till 25-åringar och jag tänkte att det här kommer aldrig att gå. Vi tog jazzstandards och arrangerade om till funkrock, och vi fyllde dansgolvet! Det var till och med fler som dansade framför oss än hos dj:n.

Klubbspelningarna blev startskottet för sexmannabandet Beat Funktion. Så småningom byttes klassikerna ut mot originallåtar, allt skrivet av Daniel Lantz. Visionen var att få till ett riktigt vintagesound, med wah-wah gitarrer, rhodes och orgel.

– Jag har själv spelat akustisk jazz under många år men kände att det var lite väl strikta ramar. Beat Funktion har tagit ett steg bort från den renodlade jazzen för att vi tycker att musiken vinner på det.

Sedan dess har framgångarna avlöst varandra, åtminstone utanför Sveriges gränser. Deras tredje album, "Voodooland", var ett beställningsverk från ett japanskt förlag som eftersökte en skiva med smutsigt ljud, analogt knaster och distade trummor. I våras släpptes albumet i USA där det under tre veckor toppade CMJ TOP 40 Jazz Radio Chart .

– Det är häftigt med tanke på att vi ligger på ett litet independentbolag, och inte haft några pengar till marknadsföring.

Nu är Beat Funktion aktuella med sitt fjärde album, "Mandy´s Secret", som redan innan det officiella släppet hamnade på tredje plats på nämnda lista. Senare i höst gör de sin första USA-turné och spelar i bland annat Chicago, St Louis, Kansas och Los Angeles. I kväll, tisdag firar de sitt skivsläpp på hemmascenen Hijazz i Uppsala.