På utflykt med Kaleido

Kaleido

8/6 Sommarutställningar är ett knepigt fält som alldeles för ofta känns som käcka och mindre genomtänkta hälsningar från konstnärer/konsthantverkare på semester. Det gäller också Kaleido, där sommarpresentationerna har varit av högst varierande ambitionsgrad. Dock har höjdpunkterna varit många nog att få mig att ständigt komma tillbaka.

Artikelbild

| Charlotte Melander hör till Kaleidomedlemmarna som tar sommar på galleriet.

Monia Westin: Stämning och känsla

Uppsala konstmuseum

15/6 Uppsalakonstnären Monia Westins ruggigt materialsäkra textilkonst finns både på Moderna museet och nationalmuseum. ”Stämning och känsla”, som Uppsala konstmuseums presentation av Westins konstnärskap heter, låter möjligen som en titel som är både för bred och för svävande. Men har man sett Westins gobelänger och teckningar av skuggor som faller genom växtlighet vet man att den är alldeles adekvat.

Crossroads

Österbybruk

15/6 Medlemmar från Uppsala konstnärsklubb har det senaste decenniet återkommande mött och samarbetat med konstnärer från Japan. Ofta med ett förhållandevis gott resultat. Nu är det dags igen. Sommaren stora begivenhet i Österbybruk är utställningen ”Crossroads” där sex Uppsalakonstnärer möter lika många japanska kolleger kring frågor om resande och möten. Utställningen breder ut sig både i den mäktiga Ångkammaren och i parken kring Österbybruks herrgård. Gissningsvis en fin utflykt.

Arthur Jafa: En serie ytterst osannolika, men extraordinära överlämnanden (med Ming Smith, Frida Orupabo och Missylanyus)

Moderna museet

26/6 Den amerikanska filmfotografen Arthur Jafa har bland annat samarbetat med regissören Spike Lee och gjort musikvideor åt artister som Jay-Z. Därtill driver han ett framgångsrikt, mycket politiskt laddat konstnärskap som har fått den inflytelserika tidningen ArtReview att utse honom till en av konstväldens 100 mäktigaste. På Moderna museet har han dessutom lyft in det norsk-nigerianska stjärnskottet Frida Orupabo. Kan nästan inte gå fel.