Hans Rosenfeldt står i begrepp att tillsammans med författarkollegan Michael Hjorth åka till Tyskland på en promotionsresa för den nya gemensamma boken, "En högre rättvisa". I boken begås en serie brutala våldtäkter runt om i Uppsala. Bokens nationella utredningsgrupp får bege sig hit för att lösa brotten som har gemensamma nämnare.

– Vi har inte bestämt oss för en särskild ort för denna utredningskommission som vår serie handlar om. De rör sig runt om i landet. Vår karaktär Vanja behövde ett annat ställe att vara på som ligger nära Stockholm och karaktären Ursulas dotter pluggar i Uppsala. Det kommer hon att göra även i nästa bok i serien, säger Hans Rosenfeldt.

Även hans egen dotter pluggar på Uppsala universitet, tredje året på juridikprogrammet. Därför har han besökt staden några gånger, men avslöjar att de båda författarna haft stor hjälp av internet och Googles kartor, där man kan zooma in på hur gatubilden ser ut.

Artikelbild

| Hans Rosenfeldt skriver en populär thrillerserie tillsammans med Michael Hjorth. Deras nya bok utspelas i Uppsala.

Två böcker till i serien har duon planerat för. Fyra filmatiseringar för tv finns hittills på stoffet där Rolf Lassgård spelar huvudrollen som profileraren med en del privat elände i det egna själsliga bagaget. Två av filmatiseringarna är av befintliga böcker, två är enbart baserade på karaktärerna.

Det är mycket mörker runt handlingen i böckerna. Upplever du att världen blivit svartare och ondare?

– Berättelserna handlar ju alla om ond bråd död och grova brott. Vi hittar stoffet till det vi skriver om i tidningar och i vad vi hör på nyheterna. Men vi brukar inte ha så många grafiska våldsskildringar i våra böcker. Vi försöker också balansera spänningen med lite humor. I den här nya boken låter vi faktiskt några i utredningsteamet att få vara lite lyckliga!

Hans Rosenfeldt har själv tagit klivet ut på den internationella marknaden som manusförfattare till tv-serier. Hans hyllade SVT-serie "Bron" banade vägen och tredje säsongen av "Marcella" håller nu på att färdigställas på Netflix i London.

Skrivarbanan inledde Hans Rosenfeldt som manusförfattare till ett humorprogram i radio. Ett tag var han också ståuppare själv och blev så småningom programledare i TV4:as satirprogram "Parlamentet". Men egentligen kände han sig aldrig hemma i strålkastarljuset.

– Man kan säga att jag var den som lade upp bollarna, men det vara andra som smashade dem.

Nu håller han på att skriva på ett nytt bokprojekt, en thrillerserie utan poliser där första boken beräknas komma 2020, samt en ny tv-serie som inte har någon beställare än.

- Vi får se vilka som nappar på den, säger Hans Rosenfeldt.