– Nej, det ligger för mycket prestige i ordet författare. Särskilt när man bara har en bok utgiven, säger Mattias Lönnebo.

Tagge och Snagge, gavs ut 1998/99 på Verbum förlag och är en barnbok, där igelkottar gestaltar bibelberättelsen om den förlorade sonen.

Att Mattias Lönnebo är präst, påverkar det han skriver såtillvida att han vill visa på hopp i hopplösheten och ljus i mörkret.
– Jag har ett budskap jag vill föra ut. Att världen, livet, är mer än man tror från början. Men mina fantasyberättelser ska kännas relevanta i ett multikulturellt samhälle. Man ska kunna ta till sig budskapet oavsett vilken bakgrund man har. Oavsett vilken religion.

Fantasyberättelserna är en trilogi där första och andra boken är färdigskrivna och tredje boken planerad. Amsalor och draken, Kanariefågeln och fladdermusen samt Hämnden och svärdet heter de.

Mattias Lönnebo har skickat manus till ett tiotal förlag. Är något intresserat?
– En engelsk-svensk förläggare har just översatt Amsalor och draken för att försöka sälja boken till något engelskt förlag.

Parallellt med fantasytrilogin har Mattias Lönnebo skrivit en ungdomsbok, Örnsommar.
– Den handlar om mobbning och revansch, och om komplicerade gränsöverskridande relationer. Och den har en oväntad händelseutveckling i slutet.

Manuset Örnsommar har Mattias Lönnebo skickat ut till ett flertal förlag. Han lever som många skrivande personer: i väntan på att förlagen över huvud taget ska höra av sig. Och med förhoppningen att något av dem ska ge ut böckerna.
– Författandet är något jag gör om kvällarna, som hobby. Jag har alltid skrivit berättelser. Tänker ganska mycket i bilder och har visioner av hur varje äventyr utvecklas när jag börjar skriva. Fast ibland blir jag överraskad när nya idéer plötsligt dyker upp, säger Mattias Lönnebo, som i sin läsbakgrund bland annat har fantasy-science fictionförfattare som Tolkien, Bradbury, Clarke, Asimov och Lewis.