Det är inte första gången som Viktor Ax och den snart Uppsalaaktuella Ken Ring samarbetar. Redan för nio år sedan producerade han rapparen för första gången och sedan dess har hans produktioner kunnat höras på fyra av Ken Rings album.

– Men det är först nu när jag har skaffat studion här som vi börjat samarbeta på riktigt. Vi gick igenom lite beats och det fanns många han gillade så vi bestämde oss för att göra en EP, säger Viktor Ax som i övrigt inte vill avslöja några detaljer kring EP:n.

I ett och ett halvt år har den 27-årige producenten haft tillgång till sin nya studio. Där finns allt han behöver – och inga grannar som klagar.

Artikelbild

| Viktor Ax och Ken Ring i studion.

–Jag sitter här hela tiden, förutom när jag åker hem för att sova. Här kan man dra på hög volym utan att grannarna störs. Det är det viktigaste för att få in känsla. Låg volym är inget för mig, säger han.

Samarbetet med Ken Ring är långt ifrån det enda projekt som Viktor Ax arbetar med. Han producerar även delar av Uppsalaartisten Dani M:s debutalbum. Parallellt med det arbetar han med en samlings-EP där artister som bland annat P3 Guld-vinnaren Abidaz, Dani-M och Aleks kommer medverka.

– Första singeln släpps förhoppningsvis snart och är med Abidaz och en tjej från Uppsala som heter Dey-Dey. Enligt mig är hon Sveriges råaste kvinnliga rappare. Själva EP:n heter "Receptbelagt" och kommer släppas i samarbete med Uppsalabolaget Uptown Music Sweden, säger han.

Trots att Viktor Ax är relativt okänd för den breda massan har han hunnit arbeta med profiler både i och utanför Sverige. På samlingsalbumet The Lab, som han producerat själv, finns amerikanska stjärnor som D12, Stat Quo, Saigon och Sean Price. Det albumet tog fyra år att göra klart.

– Det var som att ta studenten gånger miljarder när det blev klart. Men sedan dess arbetar jag mest med svenska artister. Det är roligare. Då blir man polare, har kul under processen och blir vänner. Och den här gången kommer det inte ta lika lång tid, försäkrar han.

Hans meritlista är med andra ord välfylld. Trots det är det sällan man läser om Viktor Ax i medierna. Ett val som delvis är medvetet.

– Det är skönt att hålla lite låg profil. Om jag blir tillfrågad brukar jag ställa jag upp, men jag söker inte uppmärksamheten medvetet. Det viktigaste är att det handlar om min musik och inte om mig som person, säger han.

Ken Ring kommer till Uppsala den 19 februari för en akustisk spelning på Stadsteaterns stora scen.