En hemmakväll, en klapplek, tre Kesoburkar och lika många medlemmar ur Stockholms nations damkör, Erato – det är ingredienserna som kan leda till Youtube-hype. I onsdags kväll satt Amanda Wikström, Petra Brohäll och Ebba Lovisa Andersson runt ett köksbord och filmade när de sjöng Robyns låt ”Call your girlfriend” i olika stämmor. Som en extra effekt använde de kesoburkar för att lägga på ett beat. Klippet lades ut på Facebook med tanken att övriga medlemmar i kören Erato kunde träna på stämmorna. Någon tyckte dock att det var värt att lägga upp klippet på Youtube och efter tre dygn hade det fått över 90 000 tittare.
– Att det är så opretentiöst och enkelt. Det tror jag är en av anledningarna till att det blivit så känt, gissar Petra Brohäll.
– Många kanske tänker att de skulle vilja testa det i sitt eget kök, tror Amanda Wikström.

Vad det beror på att ett klipp får spridning på internet är svårt att sätta fingret på, därför är uppmärksamheten också något som är omöjligt att förbereda sig på. Klippet lades upp i torsdags och under helgen har mailen strömmat in till trion.
– Hade jag vetat att det skulle få sådan uppmärksamhet hade jag åtminstone kammat mig först, skojar Petra Brohäll.
– Och vi hade kunnat klippa bort slutet av klippet när jag räcker upp handen för en high five, men blir dissad, skrattar Ebba Lovisa Andersson.
Men en high five fick hon till sist, av ingen mindre än Robyn själv.
– Hon twittrade om oss samma kväll som klippet lades ut, då blev vi lite hysteriska, säger Amanda Wikström.

På Facebook spreds klippet genom att olika personer länkade till det, bland annat många inom musikbranschen. Även Keso har hört av sig och lovat tjejerna att fylla på deras Kesoförråd om det skulle sina. I veckan har de, utöver studier och jobb, flera inbokade möten och intervjuer med både radio- och tv-kanaler.
– Trots att vi inte gjorde det för att få uppmärksamhet är det klart att mediekarusellen är rätt rolig. Men det är samtidigt svårt att greppa, tycker Ebba Lovisa Andersson.
– Det är roligt om Erato och Stockholms nation kan dra någon nytta av detta. Och så länge vi tre är tillsammans kommer vi att fortsätta skapa musik, utan att fastna i Kesoburksträsket.

 Se videoklippet här!