Utställningen vill fördjupa bilden av teatermannen och filmskaparen Bergman med hjälp av kostym, fotografi, film och arkivmaterial. Mest anslående är kostymdesignern Nina Sandströms klänningar och dräkter från Dramatens uppsättning av "Fanny och Alexander". Kostymerna samspelar med Magnus Länjes fotografier av skådespelare vi förknippar med Bergman samt typiska Bermanmiljöer, som den karga stranden vid Hovs hallar i nordvästra Skåne. Det var där det inledande schackpartiet i "Det sjunde inseglet" spelades in sommaren 1956.

När UNT besöker museet några dagar före fredagens vernissage är Nina Sandström och Ingrid Zakrisson, utställningsproducent på Upplandsmuseet, i full färd med att få allting på plats. Det handlar till hälften om Sandströms och Länjes "Bergman Moods" som tidigare visats på bland annat prestigefyllda Kennedy Center i Washington.

– Det är jättekul att få visa den i Uppsala, Bergmans födelsestad, och att den vävs in i ett Fanny och Alexander-tema, säger Nina Sandström.

Artikelbild

| Kostymdesignern Nina Sandström och fotografen Magnus Länje ligger bakom utställningen Bergman Moods.

Bergmans film från 1982 spelades som bekant in i Uppsala och har skänkt stoff till utställningens andra hälft. Här kan man grotta ned sig i Bergmans regibok (kopia) med dagboksanteckningar och funderingar kring filmen och inspelningen. Dessutom finns en kopia av hans handskrivna filmmanus med.

– Han har i vanlig ordning använt ett enkelt skrivhäfte som han köpte på Ica i Fårösund, berättar Nina Sandström.

Ingrid Zakrisson tycker att det är extra kul att kunna presentera utställningen i Upplandsmuseets byggnad, som ju föreställde Biskopsgården i filmen.

– För många är det här huset Biskopsgården snarare än Akademikvarnen, säger hon.

Artikelbild

| Första uppslaget i regimanuset till Fanny och Alexander.

På utställningen visas också Tomas Alfredssons och Jesper Walderstens sju minuter långa och underhållande kortfilm "Bergmans Reliquiarium" nonstop. Medverkar gör bland andra Uppsaladottern Veronica Maggio som även gjort musiken. Utställningen pågår fram till 13 januari.