Mycket av livemusiken kretsar kring studentnationerna med kårleg som krav för att komma in. Stockholms nation har i vanlig ordning lockat till sig ett knippe namnkunniga artister som dragplåster till tvådagarsfestivalen Stocken Garden. I år är Jireel och Rebecca & Fiona bokade till skvalborg 28 april. Dagen efter (kvalborg) är det Tjuvjakt och Benjamin Ingrosso som står på scenen.

– Vi har försökt att hitta fyra aktuella akter inom hiphop, house, rap och modern pop. Tanken är att det ska finnas något för alla, säger Karin Karsten, förste kurator på Stockholms nation.

Hon och de andra på nationen drog i gång förberedelserna redan i oktober.

Artikelbild

| Fricky, Rebecca & Fiona och Doug Seegers är på ingång.

– Visst har vi fått spänna de ekonomiska musklerna för att kunna boka de här artisterna. Men vi vill att nationsmedlemmarna ska känna att de får något för medlemsavgiften plus att många studenter kanske inte har råd att gå på så många konserter på andra ställen under terminen. Nu har de första tjing på förköpsbiljetter till en koncentrerad tvådagarsfestival på hemmaplan, säger Karin Karsten.

I fjol besökte 5 000 personer Stockholms nation under valborgshelgen. Stocken Garden har arrangerats sedan 2016.

Snerikes nation har också lyckats landa ett par stora fiskar. P3 Guldvinnaren Fricky uppträder på söndagskvällen och dagen efter är det veteranen E-Types tur.

Fricky, eller Erik Friman som han egentligen heter, slog igenom på bred front härom året med sin poppiga rap made in Västerbotten. Han var nominerad i tre kategorier vid vinterns Grammisgala men fick gå hem tomhänt. Däremot utsågs han till Årets artist på P3 Guld-galan. I sommar åker han ut på stadsfestivaler och gatufester men redan på skvalborg kommer han alltså till Snerikes.

Uppsalasonen Martin Erikson, alias E-Type, kan vid det här laget blicka tillbaka på en 30-årig karriär. Storhetstiden hade han på 90-talet då han under några år var landets obestridlige eurodiscokung.

På Uplands nation arrangeras tvådagarsfestivalen Poplands söndag–måndag. Festivalen startade 2014 och erbjuder ett flertal artister, grupper och DJ:s inom främst dans och elektronika. Bland dem Bella Boo, HNNY och Octo Octa.

Katalin hade i år bokat Doug Seegers, den amerikanske singer-songwritern som besökt Uppsala flera gånger sedan genombrottet i SVT:s "Jills veranda" för några år sedan. Doug Seegers konsert på valborgskvällen 30 april är dock flyttad till 23 augusti. Beskedet från Katalin kom efter att den första versionen av denna artikel skrivits.