Pistolen hittades på ett fält 1965 av en invånare i Auvers-sur-Oise, byn i Frankrike där van Gogh tillbringade sina sista månader. Van Gogh ska ha lånat pistolen av en värdshusägare och gått ut på ett vetefält där han siktade mot hjärtat och tryckte av. Han missade, men dog ett par dagar senare av skottskadan i bröstet.

Själva revolvern har aldrig tidigare sålts utan funnits till allmän beskådan på Van Gogh-museet i Amsterdam. Innan pistolen auktionerades ut genomfördes vetenskapliga tester som visade att den ska ha använts omkring 1890 och sedan ha legat i jorden i decennier, skriver Artnet. Kulan som avlägsnades från van Gogh vid tiden för hans död var av samma kaliber som de som används i den typen av revolver.

Men Van Gogh-institutet hävdar att det inte finns tillräckliga bevis för att pistolen är densamma som den Vincent van Gogh använde sig av.

Artikelbild

| Vincent van Gogh tog sitt liv 1890, innan han hunnit bli en erkänd konstnär. Arkivbild.

"Det finns inget som säkerställer att pistolen kan sammankopplas med van Gogh", skriver institutet i ett uttalande och påpekar även att "försäljningen utnyttjar en tragedi som borde behandlas med större respekt", enligt AFP.

Revolvern köptes av en privat samlare och har kallats "det mest berömda vapnet i konsthistorien".