Möjligheten att uppföra Uppsalakonstnären Jan Svenungssons verk ”Den tionde skorstenen” undersöks just nu.

Jan Svenungsson är uppvuxen i Uppsala och bor nu i Tyskland. Ett av hans mest berömda verk är serien av skorstenar som han har uppfört på olika platser i världen. Den första skorstenen byggdes utanför Moderna Museet i Stockholm 1992.

Sedan dess har åtta ytterligare skorstenar byggts bland annat i Taejon i Sydkorea och i Frankfurt i Tyskland. Varje skorsten som har uppförts har blivit en meter högre än den föregående. Den första var 10 meter hög och den tionde blir 19 meter.

Artikelbild

– Vår uppgift just nu är att undersöka möjligheten att uppföra verket någonstans i Uppsala. Vi kommer sedan att redovisa vad vi kommer fram till för kulturnämnden, förhoppningsvis i mars, som får ta ett beslut. För egen del tycker jag att det vore jättespännande om det blev av, säger Sten Bernhardsson, som är chef för kulturkontoret.

Inför undersökningen har konstnären själv valt ut tre tänkbara platser som skulle passa för verket. En är på slätten vid södra infarten till Uppsala, en i Odinslund nära Helga Trefaldighets kyrka och en i Tegnérparken i Luthagen.

– Mitt favoritalternativ är Odinslund. Verket bygger ju på effekten som uppstår av att det står på så att säga ”fel” plats. Det skulle kunna vara en industrilämning, men platsen den står på gör att det är otänkbart. Ur den aspekten vore det perfekt. Jag hoppas förstås att jag får genomföra projektet, men det är ju tidigt i processen så jag vet inte mycket än, säger Jan Svenungsson själv.