Den 60-åriga kanadensiskan Angela Hewitt hör till de riktigt stora pianisterna inom den klassiska musiken. Hon är framför allt känd för sina Bachtolkningar. Att stjärnan nu kommer till domkyrkan har Uppsalapubliken Gabriel Gumucio, körsångare i domkyrkan, att tacka för.

– Han har en släkting som känner Angela Hewitt väl plus att Gabriel själv har träffat henne. Kontakter började tas för ett och ett halvt år sedan och på fredag är det dags. Det känns fantastiskt kul, säger Ulric Andersson.

Det blir Angela Hewitts enda konsert i Norden under den pågående världsturnén. Sveriges Radio tar tillfället i akt och spelar in evenemanget.

Några dagar före konserten anländer den inhyrda flygeln av märket Fazioli, som Angela Hewitt ska spela på. Repertoaren innehåller uteslutande musik av J S Bach: Engelsk svit nr 1-3, Svit för klaver i f-moll samt Preludium och fuga i a-moll.

Ett annat led i förberedelserna är att domkyrkans bänkar och stolar för första gången numreras vid en konsert.

– Domkyrkan är ju egentligen ingen idealisk konsertlokal så vi har valt att variera biljettpriserna beroende på sikt och avstånd till scenen. Från vissa platser är sikten sämre och längre från scenen kan akustiken vara lite problematisk, säger Ulric Andersson.

Han tror ändå att en skicklig pianist som Angela Hewitt kommer att kunna bemästra den väldiga katedralen och att det kommer att bli en minnesvärd kväll för alla besökare.