De stora, djupa, tunga, angelägna, utvecklande…romanerna lever ett eget liv. Vare sig de är tegelstenar eller tunna näst-intill-häften.

Existentiella frågor och visdomar kommer i olika förpackningar. Gissningsvis är de digra luntornas (Norén, Knausgård med flera) tid snart förbi och de skarpa, stringenta, rentav poetiskt formulerade berättelserna står på tur för släpp i bokfloden.

Men förströelselitteraturen, de ”roliga” böckerna, kan deras författare hitta nya ämnen, fräscha vinklar på tillvaron?

Artikelbild

Vi gamlingar blir fler och äldre med tillräckligt bibehållen hälsa för att orka läsa eller lyssna på böcker.

Som UNT:s kulturredaktör Johanna Åberg-Lundén skrev i en krönika tidigare i sommar, är igenkänningsfaktorn inte utan betydelse för läsarna. Antingen det är i platserna, karaktärerna, händelserna, åldrarna eller språket man känner sig sedd (just det!) av författaren.

Medelåldersplus och pensionär-med-råge är krafter att räkna med! Vi var med -68 och vi har inte lagt oss ner än. Rockmusiken är vår även när vi bottnar i det klassiska och sakrala. Tågluffarna och de som for till Indien i skramliga Cittror, det är vi det.

Och tro inte att vi har sluta älska.

Det finns hur mycket som helst ur hur många vinklar som helst att skriva om oss äldre.

Nog kan vi hämnas, mörda, förråda, förälska oss, bryta upp, börja om.

Vi är trägna biblioteksbesökare, har råd att köpa böcker och lyssnar också gärna på inläsningar.

Vi är en stor och penningstark marknad!

Vi är kräsna. Vi är den generation där fler än någonsin tog realen och studenten och fortsatte utbilda sig. Vi är den generation som fann att en bokhylla var för lite. Vi är snudd på belästa.

I bokfloden finns det utrymme för fler spännande, sensuella, gripande, ruskiga, roliga berättelser om vad vi egentligen har för oss, nu när vi har slutat lönearbeta och i stället…långtidsbor i solen, åker Vasaloppet, föder upp hundar, bygger om trädgården, dejtar på nätet, doktorerar, skiljer oss, är otrogna, gifter om oss, lägger oss i, vänder oss bort, kommer till insikt, kämpar mot sjukdom, tar hand om ensamkomna, vittnar i #metoo, sparkar taskiga kulturmän i häcken, debuterar som poeter, målar akryl, vinner på Triss och dör.

Ännu mer humor, en nypa vass ironi och minst ett uns djupt allvar. Se där grundreceptet för grey lit, gråhårslitteratur!