I söndags lämnade arrangörerna bakom Uppsala Rock Nights, som skulle ha ägt rum på Kapområdet 6- 7 juli, beskedet att festivalen måste ställas in då man endast sålt 10- 15 procent av de biljetter man räknat med.

– Nu känns det riktigt jobbigt. Vi har jobbat så himla hårt, säger arrangören Malini Karlsson.

Oron över att biljettförsäljningen gick trögt har funnits ett tag, men de hoppades in i det sista på en ljusning. I torsdags drog de igång en hårdsatsning på sociala medier och bland vänner och bekanta. Försäljningen gick upp något, men inte tillräckligt.

– På lördagen började vi prata om hur vi skulle gå ut med informationen, i första hand till banden och våra partners. Vi är jätteledsna för deras skull, de har ju lagt ned tid och pengar på det här, säger Malini Karlsson.

Hon spekulerar i om förklaringen kan vara närhet i tiden till Gefle metal festival helgen därefter, eller helt enkelt att Uppsalapubliken inte är så köpstark. Uppfattningen är att en hårdrocksfestival länge varit efterfrågat men att man inte är beredd att betala.

– Det är jättesvårt att säga. Jag tycker inte att vi hade orealistiska mål.

Högsta prioritet är nu att betala tillbaka köpta biljetter och inte gå i konkurs. Men Malini Karlsson är besluten att fortsätta verka för en bättre hårdrocksscen i Uppsala. Tanken är att stärka varunamnet Uppsala Rock Nights genom mindre evenemang.

– Vi tänker oss mindre spelningar på krogar och kanske något endagsevenemang i Parksnäckan. Jag hoppas att de som köpte biljetter till festivalen inte har blivit avskräckta. Vi vill ge något tillbaka, fast i mindre skala till att börja med, säger Malini Karlsson.