Trollerikonstnären Carl-Einar Häckner står på Reginas scen 18–20 oktober. Showen han turnerar med beskriver han som "en isbjörnssaga för att hålla värmen". Vi människor har mycket att lära av isbjörnens förmåga att hålla kylan borta, menar Häckner.

– Att jag pratar om isbjörnar i föreställningen beror på att jag vill få en ingång till frågor om hur vi skapar och behåller värmen i våra egna liv. Jag kanske rent av kommer fram till någon sorts konklusion, säger Carl-Einar Häckner med ett skratt.

Det låter som typiskt Häckner – att inte nå ända fram i resonemanget men ändå lyckas få något viktigt sagt?

– Fast jag tycker nog att jag kommer fram den här gången. Men jag vill ju inte tvinga publiken att skratta på vissa ställen eller tycka precis som jag, det ska vara öppet för olika tolkningar. Men föreställningen är samtidigt väldigt rakt på, man kan gilla den även om man är ointresserad av symbolik och tolkningar. Åskådaren får själv välja vad han eller hon vill ta med sig, det är så jag jobbar.

En av Carl-Einar Häckners paradgrenar är som bekant absurda och drastiska monologer där han arbetar upp sig till en ansenlig grad av vansinne och hysteri. Frågan är hur mycket som är inrepeterat och hur mycket han improviserar.

– Alla monologer bygger på manus och är förstås väl förberedda, men visst kan det bli en del mindre förändringar från kväll till kväll till exempel beroende på hur publiken reagerar.

Häckner berättar att de tre föreställningarna i Uppsala blir lite speciella eftersom han har bakat in en hyllning till en av sina förebilder, den svensk-brittiske trollkarlen, jonglören och komikern Topper Martyn (1923–2004) som bodde i Uppsala.

– Jag fick hans röda hatt en vecka innan han dog. Den har jag med mig i föreställningen, en hatt från himlen kan man säga.

Dagen före intervjun med UNT var Carl-Einar Häckner en av gästerna i Bingolotto i TV4. Annars ser man honom sällan i tv, men det beror inte på något medvetet ställningstagande.

– Absolut inte, jag skulle gärna vara med i fler program, galor och annat. Men jag bor ju växelvis i Göteborg och Berlin och har väl varit lite frånvarande. Jag uppträder också en del i Tyskland, Österrike och Schweiz, säger han.