Den 30-åriga vietnamesiska kvinnan arbetade tidigare i en frisörsalong. Den 13 februari 2017 registrerade övervakningskameror på Kuala Lumpurs flygplats i Malaysia hur hon tillsammans med en annan kvinna, Siti Aisyah, kastade sig över Kim Jong-Nam. En av dem smetade vad som senare kom att bekräftas som nervgiftet VX över hans ansikte.

De två kvinnorna, som snabbt identifierades av malaysisk polis, har hela tiden nekat till anklagelserna. De hävdar att de lurats av nordkoreanska agenter att utföra attacken, som de trodde var en del av ett skämtprogram likt dolda kameran.

Hade de döms för mord hade straffet blivit hängning. Men efter diplomatiska påtryckningar från den vietnamesiska regeringen lade domstolen i Malaysia ner åtalet för mord.

Doan Thi-Huong erkände sig i stället skyldig till att ha "orsakat skada", och fängelsedomen på tre år och fyra månader förkortas nu efter "gott uppförande".

Efter frigivandet 3 maj ska hon omedelbart flygas hem till Hanoi uppger hennes advokat Salim Bashir för AFP.

Självklart förtjänar Houng den här friheten efter sin långa fängelsetid. Hon ser fram emot att få vara tillsammans med sin familj och sina vänner, säger advokaten.