- Så kan det gå!
Landsantikvarien Henrik Zipsanes reaktion på senaste ronden i projektet Lars Vilks har redan blivit berömd. Han portade Vilks från Jamtli i Östersund, och alla andra konstnärerna hoppade av i solidaritet.
Lars Vilks har provocerat förr. Han är känd för drivvedsverket Nimis på Kullen i Skåne, och för konceptverket Muhammed som rondellhund. Uppsala minns hur Vilks blev attackerad av en ilsken mobb när han försökte föreläsa på universitetet häromåret. Det var oacceptabelt.
Sedan dess har det hänt mycket. Nyligen aviserade Vilks att han skulle åka till New York och bevista en konferens med högerextrema krafter, som näst intill vill föra heligt krig mot islam.
- Det var väl inte så farligt, tyckte Vilks, efter att ha blivit hårt kritiserad. Han skulle ju resa dit som konstnär. Och alla som tar i rondellhunden blir, enligt Vilks, automatiskt en del av konstverket. Det skulle gälla den högerextrema organisationen SION också. Att SION:s avsikter skulle kunna smitta ner konstnären höll han inte med om. Konstnären är immun.
Det tyckte inte Henrik Zipsane.

En inställd spelning är också en spelning, sa Ulf Lundell. Det kan man verkligen säga om fallet Jamtli. Resultatet blev inställda verk för alla konstnärer utom Lars Vilks, som fick hela konsthallen för sig själv. En imaginär jätteinstallation att lägga till de övriga rondellhundarna. Grattis!

Kanske är curatorn bakom utställningen ändå nöjd. Bjuder man in Vilks får man provokation. Hade man trott att han skulle nöja sig med att visa teckningar?

De protesterande konstnärerna anför strikt fackliga synpunkter, och har inte yttrat sig om innehållet i Lars Vilks rondellhund. Detta är också första gången på fem år som Vilks kollegor gör en manifestation till hans försvar. Tidigare har svenska konstnärer aktat sig noga för att bli slickade i ansiktet av rondellhunden. Den kan ju ha rabies.

Rondellhunden är ingen gullig knähund. I längden blir det svårt för Vilks kollegor att undvika en konfrontation med hundens mänskliga innehåll, eller snarare tomhet.

Även om Vilks har yttrat sig konstigt och svårtolkat om muslimer många gånger, så tror jag inte för ett ögonblick att han har högerextrema åsikter. Där är han säkert ärlig. Däremot har han gjort sig till nyttig idiot åt islamofoba och kränkande idéer. Hans politiska - och humanitära - tänkande är genant outvecklat efter alla år som den oborstade rondellhundens husse. Lars Vilks säger ofta kul saker om konst, men jag har aldrig hört honom yttra ett intressant ord om islam, religion, kulturernas påstådda krig eller globaliseringens politiska problem.

Är det konstnärens privilegium att frivilligt hålla sig okunnig? Vad skulle kunna provocera Vilks att öppna en bok?