Filmerna tävlade i sex kategorier plus ett pris som UR delar ut, och förstås Publikens pris. I den Internationella tävlingssektionen där Uppsala Grand Prix med en prissumma på 25 000 delas ut vanns av ”Mondial 2010” av Roy Dib. Den handlar om ett homosexuellt libanesiskt par som gör en roadtrip från Beirut till Ramallah.

Uppsala Kommuns filmpris till Ingmar Bergmans minne ger dubbla summan i pris. Alltså får filmen ”Lake” av Asuka Sylvie 50 000. I filmen skildras hur en gammal gruvarbetare bearbetar sin frus bortgång, ensam och isolerad i vildmarken. Hedersomnämnande i sektion går till ”Nieprawdopodobnie elastyczny cz?owiek” av Karolina Specht. Filmen handlar om en man utan form som på grund av hans kropps elasticitet måste handskas med en omvärld som konstant formar honom.

I den svenska sektionen tog ”Still Born” av Åsa Sandzén hem utmärkelsen. En mamma försöker första? varför hennes barn dog i magen. Hon berättar om den korta tid hon fick med sitt barn, om saknaden och om omvärldens reaktioner i denna animerade film om sma?rta, vrede och maktlo?shet.

Artikelbild

Specialpris till Film med bästa foto går till ”Skärvor” av Erik Lindeberg & fotograf Robin Eriksson.

Juryns (med bland andra UNT Kulturs Kristina Lindquist) motivering lyder: ”För en vackert animerad dokumentär om ett svårt beslut, förlust och längtan. Med ett lågmält och ömsint handlag utforskas livets bräcklighet och mörka passager, i en mästerlig film som är både poetisk och brutal.”

Specialpris till Film med bästa foto gick till ”Skärvor” av Erik Lindeberg & fotograf Robin Eriksson. Filmen handlar om två tonåringar som badar och tränar med vapen i skogarna utanför en svensk småstad. Motiveringen lyder ”En underbart filmad historia på ett aktuellt ämne, poetisk i både stilistisk och berättarmässig bemärkelse. ..”

Hedersomnämnande i svenska sektionen gick till ”Simhall” av Niki Lindroth von Bahr som handlar om sex personer möts i en simhall. Något går fel. Juryns motivering är:”Med en grovkornig stil och fascinerande karaktärer, berättar "Simhall" en originell och vriden historia. Fantastiskt hantverk.”

Pris för bästa Barn- och ungdomsfilm gick till ”Kanyekanye” av Miklas Manneke (Sydafrika): befolkningen i en sydafrikansk stad delas i två på grund av en viktig fråga. Vilket äpple är bäst, det röda eller det gröna?

Artikelbild

Uppsala Kommuns filmpris till Ingmar Bergmans minne gick till filmen ”Lake” av Asuka Sylvie.

UR-priset för bästa kortfilm gick till ”En eftermiddag”. Filmen är regisserad av dansken Søren Green och handlar om en trevande förälskelse mellan två ynglingar. Juryns motivering: ”En kortfilm som på ett övertygande och realistiskt sätt berättar om den bräckliga tonårstiden. ..”