Alla vi som spelar wordfeud och alfapet känner till fasan med z. Det finns ju nästan inga ord! Fez, zon, azur, ozon, zebra, zoo ... men sedan tar det stopp. En visserligen tjusig men samtidigt ganska oanvändbar och illa sedd bokstav, helt enkelt.

Men kanske ser vi just nu ett uppsving för z, ja, en riktig glansperiod rent av. Något som förstås är Zlatans förtjänst, vems annars?
Mannen som personifierar den fräna, kaxiga bokstaven - och ser till att den blir använd mer eller mindre dagligen i medierna, i tv-sofforna och vid köksborden.

Och med intresse läser jag att Zlatan inte bara öser in mål för sin franska klubb Paris Saint-Germain, utan även är i full gång att reformera och utveckla det franska språket - givetvis med z i frontlinjen.

Till exempel har vi det nya verbet zlataner, som lär användas i betydelsen "läxa upp någon". Eller de andra orden som dykt upp (främst i docksatirprogrammet Les Guignols de l’info där Zlatan är en egen skrävlande och självsäker docka, men också i andra medier): zlata, zlatanera, zlatanesque, zlator.

Variationerna är många, och elastiska: zlatanorden kan användas lite grann som man behagar, i alla möjliga sammanhang. Très Zlatanique, om ni frågar mig - och ser framför mig att Zlatanspråket snart även erövrar svenskan. Eller Zvenskan, kanske det ska vara. Så hej, z - nu är det din tur!