Spännande ny pianomusik

Björn G Stenberg fördjupar sig i ytterligheterna svart och vitt, men även gråzonerna där emellan.

Zon. Om man blandar svart och vitt får man grått, men det blir färgrikt ändå i musiken.

Zon. Om man blandar svart och vitt får man grått, men det blir färgrikt ändå i musiken.

Foto: Pressbild

Albumrecension2016-04-27 06:00

”Together in harmony, ivory and ebony”. Så sjöng Michael Jackson och Paul McCartney och sällan är det väl mer tydligt än på pianot. Så här kommer ett gäng album med det i instrumentet i första hand, dessutom hyggligt nyskrivet för att vara konstmusik, som vi här för enkelhetens skull kan kalla klassisk.

Som om inte detta räckte för att göra den smal startar vi med musik från Armenien. Pianisten Ann-Sofi Klingberg tar hjälp av violinisten Anette Mannheimer och cellisten Sara Wijk på ”Armenian Piano Trios”. De spelar musik av för mig tidigare okända komponister som Chebotarian, Babajanian och Mansurian, alla verksamma under 1900-talet. Deras musik har många gemensamma nämnare, en av dem att musiken är vacker, känslosam, ibland på gränsen till smäktande och influerad av folkmusik i olika doser. Hur som helst en rolig bekantskap, särskilt när musiken spelas så bra som här.

Mer musik från öster. Boris Giltburg spelar Sergej Rachmaninovs ”Études-tableaux” och ”Moments musicaux” på ett nytt album. Det förstnämnda kan liknas vid små cineastiska tonmålningar där tonsättaren visar sin skicklighet i det lilla formatet. Det senare är mer ohämmat vackert och Giltburg gör båda varianterna full rättvisa.

Eminente Bengt Forsberg har ett hjärta för de bortglömda. På ”Neglected works for piano” spelar han inte mindre än åtta komponister, alla kvinnor, som alla förtjänar uppmärksamhet: Amy Beach, Valborg Aulin och Ruth Almén med flera. Här finns en hel del musik som borde upp på standardrepertoaren.

Carl-Axel Dominque har studerat direkt för Olivier Messiaen så det är inte så konstigt att han har en fascination för dennes musik. På dubbelalbumet ”Ving regards sur l’enfant-Jésus” spelar han tjugo delikata miniatyrer. Några skulle av ointresserade hänföras till ”en katt går över tangenterna” men varför inte, det expressiva lever här. Och Carl-Axel Dominque kan verkligen sin läromästare.

Kanske har några av de här danska tonsättarna studerat Messiaen också? Snarare ändå namn som Sibelius och Holmboe. Per Nørgård är en av dem och här möter vi hans tidiga pianomusik. Carl Petersson hanterar dem fint liksom när han spelar Finn Lyckebo och Lars Aksel Bisgaard. Även här finns en hel del som kan få vidare spridning i de svenska konserthallarna. Och hemmen via den här inspelningen, med titeln ” Contemporary danish piano music”.

Fast allt i livet är inte flyglar. En panflöjt är bra att ta det piano till den också. Särskilt när Kinga Práda spelar tillsammans med Stefan Lindgrens klaviatur.

Konstmusik

kkkk

Klingberg, Wijk & Mannheimer

Armenian Piano Trios

(dB Productions/Naxos)

Boris Giltburg

Rachmaninov

(Naxos)

Bengt Forsberg

Neglected works for piano

(dB Productions/Naxos)

Carl-Axel Dominque

Ving regards sur l’enfant-Jésus

(Dominque Records/CMM)

Carl Petersson

Contemporary danish piano music

(Grand Piano/Naxos)

Kinga Práda & Stefan Lindgren

Afternoon in Pan’s labyrinth

(Nosag Records)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!