– Jag vill inte vara kontroversiell. Jag vill bara introducera god litteratur till den arabiska världen, säger Uppsalas senaste fristadsförfattare Mamon Zaidy.
Han publicerade sin första novell 1988 och har översatt många böcker från engelska till arabiska. Nästan alla är tryckta i andra länder och behandlar element som är kontroversiella i Libyen, som beskrivningar av kvinnokroppar, sex och omnämnandet av andra religioner.
– Sådana böcker är förbjudna i Libyen. Deras innehåll gör att jag kan bli förföljd, förd till fängelse och dödad av islamister.
Mamon Zaidy förklarar att wahhabismen, den stränga gren av islam som utvecklats i Saudiarabien, har fått sitt fäste i Libyen. Migrationsverkets senaste rapport beskriver att landet efter Gaddafi-regimens fall 2011 har ett bräckligt politiskt läge och en invecklad konflikt, där islamistiska grupper växer och får alltmer inflytande.
Enligt Reportrar utan gränser ligger Libyen på plats 143 av 180 gällande pressfrihet, i kategorin "svår situation". Mamon Zaidy har en samling dokument om de hot som han och många andra författare och journalister har utsatts för. Många har fängslats, dödats eller behövt fly. Själv har han upplevt två särskilt hotfulla situationer.
Den första var 2014. Mamon Zaidy drev då en litterär salong i sitt hem, där han och hans skrivande vänner samlades för att diskutera sina texter och äta en bit mat.
– En natt kom en grupp på fyra–fem okända män hem till mig. En höll fast mig medan de andra sökte igenom mitt hem. Jag frågade dem vilka de var och vad de höll på med, men de sa bara åt mig att hålla tyst, berättar han.
Han kom inte till skada vid hembesöket, men beslutade sig för att flytta litteratursalongen till en offentlig plats.
Det andra hotet kom några år senare efter en medverkan i ett radioprogram. Mamon Zaidy fick då ett hembesök av en grupp religiösa extremister. Nästa morgon hade de sprejat svordomar och nedsättande ord på hans husfasad.
Efter det bestämde han sig för att fly ifrån landet.
– Jag behövde inte bara skydda mig själv, utan min familj: min fru och mina bröder. För även om islamisterna inte attackerar mig, kan de attackera min familj, säger han.
Från 2022 till 2024 har han varit Uppsalas fristadspoet, vilket innebär att han har fått ett vistelsestipendium för att bo och verka skyddat i staden. Här har han färdigställt fem översättningar som han är säker på kommer utgöra ett hot mot hans säkerhet i hemlandet. Trots hoten och oron kan han inte tänka sig att flytta hem och rätta sig efter islamisternas vilja.
– Att leva så är att dö. Det är emot mina principer, som är friheten och sanningen. Jag vill skapa förändring, säger Mamon Zaidy.
Hans tid som stipendiat i Uppsala tog slut i juli, men om han återvänder till Libyen är han säker på vad som väntar.
– För mig är det garanterat: jag skulle torteras till döds i ett av deras fängelser.
Amnesty International skriver att "människor som återvänder till Libyen riskerar att bli godtyckligt frihetsberövade och utsättas för tortyr, grymma och omänskliga förhållanden i fängsligt förvar, våldtäkt och sexuellt våld, hot, tvångsarbete och olagligt dödande".
Mamon Zaidy har nu inlett en asylprocess för att få stanna i Sverige.
– När jag kom till Uppsala kände jag eufori. Jag drömmer om en trygg och säker plats där jag kan producera böcker. Jag får hoppas på det bästa.