När användarna blir recensenter

På internet är vi alla kritiker med möjligheten att hylla eller sänka ett verk. Nu vill användarna ta makten över kulturen.

Helena Lindblad, filmredaktör och kritiker på Dagens Nyheter.

Helena Lindblad, filmredaktör och kritiker på Dagens Nyheter.

Foto: Anette Nantell

Kultur2016-08-02 11:30

I veckan hade den nya "Ghostbusters" Sverigepremiär. Filmen, som är en ny version av kultfilmen med samma namn från 1984, har kvinnor i huvudrollerna. Det tros vara anledningen till att den gjordes ned på filmsajten Imdb av tusentals användare, i huvudsak män, innan den ens haft premiär. På mindre än ett dygn bombarderades filmen med över 4|000 enstjärniga betyg.

Sajter - som till exempel Imdb och Amazon - uppmanar särskilt användarna att lämna sina betyg. Helena Lindblad, filmredaktör och kritiker på Dagens Nyheter Kultur, anser att användarrecensioner kan vara orättvisa och tendentiösa.

- I "Ghostbusters"-fallet är det tydligt att användarna haft en annan agenda än en seriös kritiker, som bedömer ett verk utifrån dess mening och potential. Det kan bli väldigt missvisande och drabba filmer som förtjänar att ses av en större publik.

Men användarrecensioner är inte bara av ondo, anser hon.

- Det finns något demokratiskt med att många röster får komma till tals, i synnerhet i det krympande medielandskap vi har.

Björn G Stenberg, filmredaktör på UNT, håller med.

- Tar man användarrecensionerna för vad de är så fungerar det. Förmodligen finns det också samma misstro och protest mot åsikter "ovanifrån" inom kulturen som i politiken, där många kan tycka att sociala medier är mer trovärdiga än journalistiken.

Det är mer i samband med att den professionella kritiken krymper i takt med minskat utbud i pressen som han känner oro.

- Man ska heller inte glömma att det är skillnad på att bedöma verk med den bakgrund som finns hos yrkeskåren, än bara löst tyckande , säger Björn G Stenberg.

Helena Lindblad tror dock inte att medborgarkritik har någon större makt över kulturen. Det tror heller inte Rakel Chukri, kulturchef på Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.

- Det är så många olika faktorer som påverkar om man läser en bok, ser en pjäs eller en film. Och farhågorna att användarrecensioner skulle slå ut professionella kritiker har inte besannats. Den avlönade kritiken och användarkritiken existerar sida vid sida.

Rakel Chukri ser seriösa kulturbloggar som ett komplement till den traditionella kritiken, och är snarare besviken över att den seriösa gräsrotskritiken inte är större i dag.

På digitala plattformar suddas också gränserna mellan privata omdömen och marknadsföring ut, och det är svårare att bedöma vad som är reklam och inte. Men att användaromdömen är här för att stanna är hon övertygad om:

- Folk har ett enormt sug efter användarbetyg om allt möjligt från restauranger till toaletter. Det kommer bara att bli större och större tills vi alla går runt med ett betyg ovanför huvudet.

Fakta: Användarkritik

+ Imdb är en filmdatabas med möjlighet för användarna att ge omdömen i form av betyg, ett till tio, och text.

+ Rotten tomatoes är en amerikansk filmkritiksajt som samlar professionella kritikers omdömen och användaromdömen.

+ Amazon är ett e-handelsbolag som bland annat säljer böcker. Näthandelsjätten uppmanar användarna att betygsätta och skriva omdömen om deras produkter.

+ Det finns också mängder av mindre sajter där användarna kan ge omdömen och betyg, många nätbutiker ger kunderna möjlighet att betygsätta produkter och det finns en uppsjö av bloggar och podcasts som kommenterar och recenserar kultur av olika slag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!