Nytt sätt att dela berättelser i Uppsala

På tisdag, 12 november, kan den nya berättarformen pecha kucha upplevas på Reginateaterns stora scen. Alla kan dela berättelser!

Linda Forsberg, Paula Alvarado och Jerry Shamge ser fram emot att få gå på Reginateatern stora scen med berättelser enligt formatet pecha kucha på tisdagskvällen.

Linda Forsberg, Paula Alvarado och Jerry Shamge ser fram emot att få gå på Reginateatern stora scen med berättelser enligt formatet pecha kucha på tisdagskvällen.

Foto: Susanne Sigroth-Lambe

Kultur2019-11-10 14:00

–  Du har tjugo bilder som visas på stor skärm som visas tjugo sekunder vardera och ska berätta en historia. Regelverket är stenhårt. Det handlar verkligen om att kunna döda sina "darlings" och berätta effektivt, säger en av de lokala eldsjälarna för fenomenet pecha kucha, Linda Forsberg, Uppsalabo och ledarskapscoach till vardags. 

 –  Alla kan vara med. Den yngsta av våra deltagare som varit med här är åtta år och uppåt finns inga åldergränser.

Tillsammans med den goda vännen Paula Alvarado har hon haft ett par träffar tidigare med denna modell av visuell storytelling på Regina teaterns lilla scen. Men eftersom det varit så populärt ska de nu prova att vara på stora scenen på Reginateatern.

– För mig som kommer från ett annat land har jag länge känt att det saknas en plattform här i Uppsala där alla möjliga människor kan mötas och ta del av varandras berättelser. Så när Linda berättade om det här kände jag att det var precis vad jag ville ha, säger Paula Alvarado, som annars jobbar som kommunikatör för en global organisation för ursprungsbefolkningar.

Det får inte handla om religion eller politik. Men annars är det fritt fram att berätta om precis vad som helst. På tisdagskvällen ska fotbollscoachen Jerry Shamge berätta om sin väg från platsen där han föddes, Tensta/Rinkeby,  till jobben som tränare för elitfotbollslag i Sverige och Italien och fram till dagens jobb som coach i Danmarks IF.

 –  Jag tänker prata om vad som inspirerat mig och vilka hinder jag mött på vägen, säger han.

Journalisten Cenneth Sparby ska berätta om vilken roll aikido haft för honom, den indiska filmskaparen Kavita Dasguptas historia ska handla om hur hon blev filmare i Indien och Erik Strömqvist ska tala om vetenskapens roll för vad vi ser i naturen.

Presentationsformen föddes på ett arkitektkontor i Tokyo 2003. Ett par arkitekter hade tröttnat på segdragna powerpointpresentationer från de kreativa medarbetarna. De beslöt att begränsa tidsbegränsa dem enligt denna modell så att den sammanlagda tiden för varje presentation skulle bli exakt sex minuter och fyrtio sekunder. Presentatörerna fick då krav på sig att fokusera på vad som är viktigt. 

Pecha kucha är numera en global rörelse. För att hålla en pecha kucha-kväll ska man kontakta moderorganisationen. Efter  en "handskakningsöverenskommelse" är det bara att sätta igång att dela berättelser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!