"Skrivandet var Torgny Nevéus livsluft"

Torgny Nevéus, mångårig medarbetare på UNT Kultur, har avlidit. UNT:s tidigare kulturchef Bo-Ingvar Kollberg minns en ständigt skrivande medarbetare och vän.

Torgny Nevéus fotograferad av UNT:s fotograf 2012.

Torgny Nevéus fotograferad av UNT:s fotograf 2012.

Foto: Hans E Ericson/Arkiv

Kultur2020-05-13 06:00

Till minne

Det finns mycket att sätta värde på hos Torgny Nevéus. Hans vänlighet, hans alltid positiva svar när man frågade om recensioner, hans noggrannhet. Kvalitet och akribi är ord man gärna förknippar med honom. Han hörde också till de människor man kunde ge sin oreserverade tillit.

Torgny Nevéus började sitt medarbetarskap på kultursidan 1982. Hans främsta ämne var historia. Som forskare ägnade han sin doktorsavhandling åt Oscar II, men gav också många andra infallsvinklar för sitt livlånga intresse inom detta fält. Senare kom han att skriva om UNT:s legendariske chefredaktör Axel Johansson, ”Koftan” kallad. Han lämnade även ifrån sig biografiska arbeten och böcker om seder och bruk vid universitetet. Förutom lärare vid historiska institutionen var han även en profil som utbildningsledare och akademiintendent.

Under mina 30 år som kulturchef var det tryggt att ha Torgny Nevéus som medarbetare. Han blev efter hand en del av kulturredaktionen, fastän han skrev ”hemifrån”. I den verksamheten var han mönstergill. Hans omsorg om det han skrev innebar ofta, att han följde artiklarna tills de kommit i tryck. Blev bekymrad om publiceringen dröjde, som ville han inte släppa taget innan de hamnade där de skulle, på kultursidan. Och önskade klara besked och precisa instruktioner. 

Ett belysande exempel om dagstidningarnas recensioner var den gången han fick Norstedts förlag att trycka en helt ny upplaga, när han hade upptäckt att Herman Lindqvist i Historien om Sverige givit oriktiga uppgifter om Uppsalaprofessorn Karl-Gustaf Hildebrand och dennes insatser i samband med Bollhusmötet 1939.  Hildebrand tillhörde vid det tillfället de modiga rösterna som kämpade för att de judiska läkarna skulle ges en fristad i Sverige. Så står det också i den korrekta upplagan av boken. Tack vare ingripandet från Nevéus.

Torgny Nevéus fyllde på ett självklart sätt sin del i kultursidans anseende. Vi kom att stå varandra nära som personliga vänner. Något som sedan fortsatte när vi träffades i Societas Intellectualis seniorum upsaliensis (Sisu). Han delade med sig av både sina vardagsmödor och sina forskningsprojekt. Det var lätt att se att skrivandet var hans livsluft. ”Ingen dag utan en rad”, citerade han greken Apelles i en intervju för UNT i samband med 85-årsdagen. Det har varit en rik gåva att få äga Torgny Nevéus vänskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!